nl en

Tropisch / Decary's flamboyant (Delonix decaryi)

Decary's flamboyant (Delonix decaryi) Decary's flamboyant (Delonix decaryi) Decary's flamboyant (Delonix decaryi) Decary's flamboyant (Delonix decaryi)
Decary's flamboyant (Delonix decaryi) Decary's flamboyant (Delonix decaryi) Decary's flamboyant (Delonix decaryi) Decary's flamboyant (Delonix decaryi)
Decary's flamboyant (Delonix decaryi)
13 Reviews | Review toevoegen
Zeldzame soort uit het zuiden van Madagaskar met een opvallende verdikte stam. De bloemen zijn wit, hebben een gele vlek en rode meeldraden. Te houden als kamerplant. 

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 4,50
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Familie: Leguminosae
Latijnse naam: Delonix decaryi
Nederlandse naam: Decary's flamboyant
Herkomst: Madagaskar

Deze zeldzame soort komt uit de drogere gebieden van het zuiden van Madagaskar en wordt daar helaas met uitsterven bedreigd door het verdwijnen van zijn leefgebied. In de natuur groeit de soort tot een kleine boom van 3 tot 10 meter hoog, waarbij vooral de verdikte stam opvalt. De lokale bevolking maakt kano's van deze stam en van het plantensap kan lijm worden gemaakt. De bloemen zijn wit gekleurd, hebben een gele vlek en opvallende rode meeldraden. Ze worden 's nachts bestoven door nachtvlinders en verschijnen in de drogere periode van het jaar. In die droge periode verliest de boom juist zijn bladeren, waardoor de bloemen ook regelmatig zonder blad te zien zijn. Bij ons kan de soort worden gehouden als kamerplant, waarbij een goed doorlatende grond belangrijk is. Verder houdt de plant van een zonnige standplaats en af en toe water (in de periode zonder blad weinig water). 

Zaaibeschrijving: Zaden op 1 plek aanschuren met schuurpapier, totdat er kleurverschil te zien is. Vervolgens 24 uur laten weken in lauwwarm water en zaaien in zaai- en stekgrond bij 25-35 grC. Kieming vaak na enkele weken, maar kan volgen zolang de zaden hard zijn. 

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad:  Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius

Foto 2: CB-Succulents, Madagaskar

Sorteren op:

Review toevoegen
Anoniem - 20-09-2022 17:07

3 zaailingen na 4 dagen al?!

Femke - 18-09-2022 18:54

Alle zaden kiemden in een verwarmde kiembak. Ze groeiden ontzettend snel! Heb ze het eerste jaar een paar keer moeten verpotten. Niet alle hebben het gehaald: ik gaf er een aantal aan vrienden en de reis en andere omgeving viel ze te zwaar. Bij mij staan nu nog 2 in de vensterbank op het zuiden: ze houden van direct zonlicht. Ik heb geleerd ze een potgrondmix met veeeel perliet te geven! Eentje deed het eerst slecht maar nadat ik extra perliet door de aarde had geroerd, kwam ie helemaal terug. Ik heb er ook eentje gesnoeid: dat lijkt ie goed te verdragen! Tot nu toe wordt af en toe een takje aan de onderkant geel om daarna af te vallen. Maar dat maakt ie goed met blaadjes aan de bovenkant. De stammen zijn al helemaal boomachtig en ik vind het echt zeer fraaie bijzondere verschijningen. Ben er helemaal blij mee! Volgende maand zijn ze 1 jaar oud.

Jeroen V - 17-05-2022 13:32

Topzaden: binnen de week alle 5 gekiemd en groeien als kool. Momenteel 1 gestorven ( schimmel), 2 die traag groeien en 2 die heel snel groeien

Niels - 19-02-2022 11:23

Van de 5 zaden heb ik nu 2 goed resultaat. 1 groeit snel ander blijft achter.

Hilda - 20-01-2022 13:28

Binnen een week na het zaaien moest ik de plantjes al verpoten. Gelijk in een grote pot geplant en ze doen het goed. Ze zijn alle 5 opgekomen.

Renske - 29-03-2021 09:43

I bought 5 seeds in august 2020, and planted them according to the instructions. I placed one in spaghmum moss, two in soil, and two in Leca. The two i planted in leca sprouted fast and are the only ones still alive (i forgot to water the other ones). I now have them growing in soil (a well draining mix). The plants are beautiful, have small leaves and although they are only half a year old, i already see the stem thicken. It's a joy to see them grow! I am curious when i can expect the first flowers.
In winter, they lost most of their leaves, but in exchange the stem is thickening. I plan on moving them to a sunnier spot soon (southern windows), to see how they do in the sun

Rick - 17-03-2021 12:44

Zaden kiem heel snel. Binnen een paar dagen bij 30+ graden waren de eerste kiemers al boven de grond. Uiteindelijk zijn 4 van de 5 zaden gekiemd. Tip: zaai meteen in een wat dieper potje (7-9cm), na het kiemen groeien de wortels meteen heel snel! Ook verstandig om de zaden 1-2 cm diep te zaaien zodat de zaadhuid niet om de lobben (1e 2 blaadjes) blijft zitten.

Richard adriaansen - 05-01-2021 20:14

Kiemden vrij snel, binnen 1 week.
Een heeft een groeispurt gehad en is al ruim 20cm binnen de maand. Stonden op 25graden onder lampen..zit goed in het blad. De rest zijn wat trager...

Dominique - 14-11-2020 11:28

Ik heb de zaden geschuurd tot de kern, daarna in en een thermosfles met water van 90c 24 uur laten weken. Daarna de schil volledig afgepeld en ook het transparante schilletje om de kern verwijderd, en een mengsel gemaakt van zand, en cocopeat, en een beetje stekgrond, daar de zaden net onder het oppervlak gezaaid op 30 graden in de propagator na twee dagen elke avond en ochtend licht vochtig houden had ik na 2 dagen al ontkieming.

Erik B. - 07-10-2020 22:24

Alle vijf de zaden zijn al zeer snel uitgekomen. Ze zijn in de afgelopen maanden heel snel gegroeid. Mooi plantje dusver.

DaMa - 11-06-2020 19:47

Drie van de vijf zaden uitgekomen! Schuren viel niet mee, maar resultaat is geboekt.

Sander - 06-05-2020 12:05

Na 2 dagen zijn de zaden al open gegaan en is des eerste wortel zichtbaar.
Staan nu ene paar dagen in de grond en afwachten :)

Spruit - 22-04-2020 14:52

Ze kiemden bij mij na 2 dagen al. Ze zitten nu ruim een week in de aarde en zijn al 10 cm groot.