nl en


Tropisch / Gouden fuchsia (Deppea splendens)

Gouden fuchsia (Deppea splendens) Gouden fuchsia (Deppea splendens)
Gouden fuchsia (Deppea splendens) Gouden fuchsia (Deppea splendens)
Gouden fuchsia (Deppea splendens)
7 Reviews | Review toevoegen
Zeer zeldzame soort uit het zuiden van Mexico met een uitbundige bloei. Uitgestorven in het wild, maar gered door een botanist. Goed geschikt als kamerplant.  5 zaden
€ 10,00
per 5 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Rubiaceae
Latijnse naam: Deppea splendens
Nederlandse naam: Gouden fuchsia
Herkomst: Zuid-Mexico

De gouden fuchsia is een zeer zeldzame en indrukwekkende plant uit de koele bergwouden in het zuiden van Mexico. De soort is niet verwant aan de bekende Fuchsia's, maar zit in dezelfde familie als bijv. de koffieplant. In 1973 is de soort ontdekt door de Amerikaanse botanist Dennis Breedlove op een locatie in de deelstaat Chiapas. Sindsdien is de soort op geen enkele andere plek in het wild gezien en in 1986 bleek ook de oorspronkelijke populatie verdwenen te zijn door de realisatie van landbouwgrond. Gelukkig had Breedlove op tijd zaden verzameld en gezaaid, zodat de soort niet is uitgestorven. De soort is op dit moment te vinden in een aantal botanische tuinen en in privécollecties van liefhebbers en wordt daardoor niet meer bedreigd in zijn voortbestaan. Alle planten die op dit moment nog bestaan, zijn echter wel terug te leiden naar de zaden van Breedlove, waardoor er weinig genetische variatie is.
De soort kan goed gehouden worden als kamer- of kuipplant (in een pot dus) en is gevoelig voor grote temperatuurafwijkingen. Overdag kan de temperatuur het beste liggen tussen de 15 en 25 grC en in de nacht enkele graden lager. Verder is het een vrij makkelijk te houden soort die na enkele jaren tot een uitbundige bloei komt. De geeloranje bloemen hebben een oranje puntje en aan de basis een paarsrode kelk. Ze hangen aan lange bloemstelen en bloeien met veel tegelijkertijd.
Zorg verder voor een goed doorlatende grond en een standplaats zonder felle middagzon.

Zaaibeschrijving: De kleine zaden oppervlakkig zaaien op zaai- en stekgrond en het geheel afdekken met huishoudfolie of glas. Grond constant licht vochtig houden en bij 20-23 grC tot kieming brengen. Zorg voor een lichte standplaats zonder direct zonlicht.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius

(Slechts beperkt beschikbaar!)

Sorteren op:

Review toevoegen
MT - 23-01-2023 22:55

Helaas zijn de zaadjes na enkele maanden nog niet ontkiemd

Rob Ottignon - 29-10-2021 11:45

In september 2019 gezaaid in stekgrond op bodemwarmte 22 graden. Na 4 weken 4 van de 5 zaden opgekomen. Juni 2020 twee toppen afgenomen en gestekt. Juli 2021 eerste knoppen zowel in de gezaaide planten als in de twee stekken. September 2021 eerste bloemen komen uit. Mooi resultaat. In de Parel nr. 3 , 2021, het tijdschrift voor kuipplanten liefhebbers wordt een artikel gepubliceerd over de Deppea splendens

Loes - 05-08-2019 18:24

Deze plant is goed ontkiemd! Op den duur gebeurde er naar mijn idee niet zoveel meer en heb ik t plantje overgepot. In de aarde gebeurde heel veel! Veel wortels! Nu al voor de 2e keer verpot en hij groeit goed. Ik houd m wel binnen voorlopig.

Jose van de Boogaard - 11-06-2019 19:40

5 op de 5 zaadjes zijn ontkiemd, nu nog groot zien te krijgen😊

Sylvia Benedick - 03-12-2018 12:27

Ik heb de door mij ontvangen zaden op 31 oktober in vermiculiet gezaaid en nu ruim 4 weken laten zijn er 4 zaden ontkiemt !! Nu even laten groeien en dan hopenlijk over in aarde. Ik ben benieuwd of opkweken net zo makkelijk is als laten ontkiemen.

Kim Ramaharomanana - 12-10-2018 22:50

4 van de 5 zaadjes zijn ontkiemd. Nu in een klein kastje gezet en kijken of ze verder opkweken

Rudy Devroey - 19-09-2018 16:16

Uit nieuwsgierigheid en na lang twijfelen heb ik deze dure zaden besteld. Na 3 weken zijn 4 van de 5 piepkleine zaden (ze zijn echt héél klein) ontkiemd. Nu heb ik ze uit mijn verwarmde kas gehaald en in huis gezet. Ze zijn nu enkele mm groot, maar weet niet goed hoe ik ze best opkweek.