Deze zeldzame vrucht uit Midden-Amerika heeft bruin tot zwart, sappig vruchtvlees met een heerlijke, zoete, chocolade-achtige smaak. Vandaar dat deze ook vaak de chocolade-pudding-vrucht wordt genoemd. De vrucht wordt 5 tot 15 cm groot en kan vers worden gegeten of worden gepureerd voor gebruik in ijs, melk, sap en desserts. Het vruchtvlees bevat weinig vetten en 4 x zoveel vitamine C als een sinaasappel.
In de natuur kan deze soort een hoogte bereiken van wel 25 meter, maar bij ons kan hij gehouden worden als kleinblijvende kuipplant. Bescherm de plant daarbij tegen vorst en zorg voor een zonnige standplaats. In Mexico worden ze geteeld tot een hoogte van wel 2000 meter, waardoor oudere planten ook enkele graden vorst kunnen hebben.
Een zeer interessante soort!
Zaaibeschrijving: Laat de zaden eerst 12 uur weken in lauwwarm water en zaai ze vervolgens 1-2 cm diep in zaai- en stekgrond. Zorg voor een schaduwrijke plek bij een temperatuur van 25-30 grC en houd de grond constant licht vochtig. Kieming na enkele weken tot maanden (kan volgen, zolang de zaden hard zijn).
Familie: Ebenaceae
Latijnse naam: Diospyros dihyna
Nederlandse naam: Zwarte zapote / Chocolade-pudding-vrucht
Oorsprong soort: Midden-Amerika
Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 0 graden Celsius
Foto 1: Critical Miami (CCA-2.0 Wikipedia)
Foto 3: Melanie Cook via Flickr