nl en


Winterhard / Kaki (Diospyros kaki)

Kaki (Diospyros kaki) Kaki (Diospyros kaki)
Kaki (Diospyros kaki) Kaki (Diospyros kaki)
Kaki (Diospyros kaki)
1 Review | Review toevoegen
De oranjerode kaki's rijpen in het najaar en groeien van oorsprong in de Himalaya. De soort is volledig winterhard en wordt al eeuwenlang gekweekt.  

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,50
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Ebenaceae
Latijnse naam: Diospyros kaki
Nederlandse naam: Kaki
Herkomst: Himalaya

De heerlijk zoete kaki groeit aan een winterharde boom, waardoor u ook in Nederland uw eigen kaki's kunt kweken. De vruchten rijpen in het najaar en zijn dan zacht en oranjerood gekleurd. Oorspronkelijk komt de kaki uit de Himalaya waar deze al eeuwenlang wordt gekweekt. Nadat kakibomen de atoomramp in Hiroshima hadden overleefd, wordt de kaki door de Chinese geneeskunde ook toegepast als geneesmiddel tegen radioactieve schade en ziektes. De in natuur tot 15 meter hoge boom kan goed gesnoeid worden, waardoor deze geschikt is voor iedere tuin.
De soort is tweehuizig, waardoor er mannelijke en vrouwelijke individuen zijn. Vrouwelijke bomen geven echter ook vruchten zonder bestuiving, waarbij er geen zaden in de vruchten zullen zitten. Als er een mannelijke boom in de buurt staat, zullen er zaden in de vruchten komen.

Zaaibeschrijving: Zaden wat opruwen met schuurpapier en 24 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond, grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op warme plaats in huis laten kiemen. Als de zaden na 4-6 weken nog niet zijn gekiemd, is het aan te raden om ze 2-3 maanden in de koelkast te zetten en vervolgens weer op een warme standplaats. Meestal kiemen de zaden dan alsnog door het doorbreken van een kiemrust. 

Zaaitijd: December - Juni
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -20 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Alie - 19-04-2021 11:23

Na 6 weken zijn 3 van de 6 zaden ontkiemt. Dat zijn inmiddels mooie plantjes. De kiemblaadjes kwamen moeilijk uit de pit. Dat duurde zo lang dat ik zelf de pit verder open heb gemaakt.