nl en

Tropisch / Rudraksha (Elaeocarpus ganitrus)

Rudraksha (Elaeocarpus ganitrus) Rudraksha (Elaeocarpus ganitrus) Rudraksha (Elaeocarpus ganitrus)
Rudraksha (Elaeocarpus ganitrus) Rudraksha (Elaeocarpus ganitrus) Rudraksha (Elaeocarpus ganitrus)
Rudraksha (Elaeocarpus ganitrus)
1 Review | Review toevoegen
De zaden van deze soort zijn van grote religieuze betekenis binnen het Hindoeïsme en Boeddhisme. Ze worden vaak gedragen als gebedsketting en zouden bescherming bieden door Lord Shiva.

Verwachte verwerkingstijd

2 dagen

€ 4,00
per 3 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Elaeocarpaceae
Latijnse naam: Elaeocarpus ganitrus
Nederlandse naam: Rudraksha
Herkomst: Nepal en Zuidelijk-Azië

Rudraksha is van grote betekenis voor het Hindoeïsme en Boeddhisme. De zaden van deze boom worden vaak gedragen als gebedsketting, omdat men dan beschermd zou worden door Lord Shiva. Toen Shiva zijn ogen opende na een lange periode van meditatie, liet hij een traan: volgens de legende groeit deze traan in de Rudraksha-boom. Het aantal groeven in de zaden geeft verder aan hoe bijzonder het zaad is. Meestal zijn dit er 5 (de 5 gezichten van Shiva), maar alles tussen de 1 en 21 is mogelijk. Des te minder of des te meer groeven, des te bijzonder het zaad. 
Naast de bijzondere werkingen van de zaden, kunnen deze natuurlijk ook gezaaid worden. De tropische boom kan bij ons gehouden worden als kamerplant, maar het is daardoor lastig om de soort bij ons tot bloei te krijgen. De vruchten zijn helderblauw en bevatten elk een zaad.   

Zaaibeschrijving: De rudraksha zaden hebben veel tijd nodig om te kiemen. Week de zaden eerst 48 uur in lauwwarm water en zaai ze vervolgens in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden, afdekken met folie of glas en op een warme en lichte plaats laten kiemen. Kieming kan 6 maanden tot wel 2 jaar duren en kan eventueel versneld worden door de zaden voorzichtig open te kraken met een bankschroef of hamer.  

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 10 graden

Foto 1: Krishnaprasadkkp via Wikipedia
Foto 2: Kapil Subramanian (CCA-3.0 Wikipedia)

Sorteren op:

Review toevoegen
Ashutosh Pandey - 12-05-2013 22:49

Hi,
Yesterday, I met you in Leiden at Hortus Botanicas. I am interested to buy more Rudraksha. Could you please let me know if you have that in stock?