nl en

Tropisch / Olifantsoorboom (Enterolobium cyclocarpum)

Olifantsoorboom (Enterolobium cyclocarpum) Olifantsoorboom (Enterolobium cyclocarpum) Olifantsoorboom (Enterolobium cyclocarpum)
Olifantsoorboom (Enterolobium cyclocarpum) Olifantsoorboom (Enterolobium cyclocarpum) Olifantsoorboom (Enterolobium cyclocarpum)
Olifantsoorboom (Enterolobium cyclocarpum)
0 Review | Review toevoegen
De nationale boom van Costa Rica produceert bruine, opgerolde peulen met sierlijke zaden. De zaden worden veel gebruikt voor sieraden en de natuurlijke verspreider ervan is nog onbekend.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 4,00
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De olifantsoorboom is de nationale boom van Costa Rica. Deze in de natuur tot 35 meter hoge boom maakt een brede kroon van mooi geveerd blad, waardoor hij in warme landen een bron van schaduw is. Na de bloei duurt het nog 9 of 10 maanden voordat de eerste kleine, groene peulen zichtbaar zijn. Deze kleuren later bruin, rollen op en worden ongeveer 12cm groot. De bruine zaden zijn heel sierlijk door de lichtbruine ring en worden in Costa Rica veel in sieraden gebruikt. Ze hebben een harde zaadwand en worden voor zover bekend door geen enkel dier verspreid: na rijping vallen ze naast de boom op de grond en blijven daar liggen. Wellicht is de vroegere zaadverspreider inmiddels uitgestorven.
De soort kan in ons land gehouden worden als sierlijke kamerplant.

Zaaibeschrijving: Breek de zaadwand voorzichtig open door middel van een bankschroef of hamer en week de zaden 24 uur in lauwwarm water. Zaaien kan in zaai- en stekgrond. Houd de grond constant vochtig, dek af met huishoudfolie of glas en laat de zaden op een warme plaats kiemen.

Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Enterolobium cyclocarpum
Nederlandse naam: Olifantsoorboom
Oorsprong soort: Mexico en Midden-Amerika

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 12 graden Celsius

Foto 1: C.M. Tungol via Flickr
Foto 2: Zoom's Edible Plants (blog)
Foto 3: James Seakley (CCA-3.0 Wikipedia)

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.