nl en

Winterhard / Giant Ash (Eucalyptus regnans)

Giant Ash (Eucalyptus regnans) Giant Ash (Eucalyptus regnans)
Giant Ash (Eucalyptus regnans) Giant Ash (Eucalyptus regnans)
Giant Ash (Eucalyptus regnans)
1 Review | Review toevoegen
Deze eucalyptus is met 99,6 m de hoogste bedektzadige ter wereld, alleen de kustmammoetboom is als naaktzadige nog hoger. Gedeeltelijk winterhard.  

Verwachte verwerkingstijd

2 dagen

€ 4,00
per portie zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Myrtaceae
Latijnse naam: Eucalyptus regnans
Engelse naam: Giant ash
Herkomst: Victoria en Tasmanië (Australië)

De giant ash is de hoogste bedektzadige plant ter wereld en de op één na (S. sempervirens) hoogste boom ter wereld. De hoogste boom die nu nog leeft, staat in het zuiden van Tasmanië, de Centurion, met een hoogte van 99,6 meter. In het verleden (1871/1872) zou de hoogste boom van deze soort ooit zijn gemeten: de Ferguson tree met een hoogte van 132,6 meter. Of dit klopt, is niet helemaal duidelijk. Een meting van 114,3 meter van de Thorpdale tree klopt in ieder geval wel en dat is maar 1 meter minder hoog dan de hoogste boom ter wereld van dit moment: een Sequoia sempervirens van 115,6 m.
De boom kan meer dan een meter per jaar groeien en wordt honderden jaren oud. Door bosbranden zijn veel hoge bomen verloren gegaan, waardoor er nog enkele hoge exemplaren in de natuur voorkomen. Jonge planten zijn nog gevoelig voor vorst, maar oudere planten zouden meer kou moeten kunnen hebben. 10 graden onder het vriespunt is op een beschutte, zonnige plek zeker mogelijk, waardoor de boom in ieder geval langs de kuststreek in de tuin geplant zou kunnen worden. Voor de rest van het land zou het erom spannen, anders kunt u de soort houden als kuipplant.

Zaaibeschrijving: Zaden oppervlakkig zaaien in zaai- en stekgrond. Vervolgens 3 weken in de koelkast zetten en de grond daarbij constant vochtig houden (afdekken met huishoudfolie of glas). Daarna bij 20 graden Celsius laten kiemen op een lichte plaats.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -10 graden Celsius

Foto 1: Marbiz via Panoramio
Foto 2: T. Taylor

Sorteren op:

Review toevoegen
Anoniem - 25-02-2023 11:13

Heb de instructies gevolgd en na een week kwamen de eerste kiemen al uit onder een lamp met blauw licht. Zit nu al aan een 20- tal kiemen na 2 weken.