Top

Ginkgo biloba

  • Ginkgo biloba
  • Ginkgo biloba
3,50
per 5 zaden

Nederlandse naam:
Ginkgo / Japanse notenboom

Herkomst:
China

Minimumtemperatuur:
-20 graden Celsius

Beschrijving:
De ginkgo is de oudste zaadplant ter wereld en wordt gezien als een levend fossiel. Het is geen loofboom, geen conifeer en de enige nog levende soort van de orde Ginkgoales. De eerste vooroudersoorten groeiden al 1300 miljoen jaar geleden en de eerste ginkgo moet ongeveer 250 miljoen jaar geleden zijn ontstaan en is sindsdien vrijwel onveranderd. In het wild is deze soort bijna uitgestorven, maar de laatste populaties in Zhejiang en Anwhei (China) met 4000 jaar oude en 40 meter hoge bomen worden gelukkig goed beschermd.
De soort wordt ook vaak aangeplant en dat zijn eerder mannelijke dan vrouwelijke planten. De vrouwelijke planten verspreiden namelijk een minder aangename geur, maar het verschil is pas bij de vruchtzetting te zien.
De soort speelt al duizenden jaren een belangrijke rol in de Chinese geneeskunde en wordt gebruikt om allerlei kwalen te genezen, waaronder veel ouderdomsziekten zoals dementie. Er is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor de geneeskrachtige werking, maar er worden nog studies naar gedaan.
De boom is volledig winterhard dus goed geschikt voor de Nederlandse tuin.

Zie voor meer informatie over de ginkgo:
http://edepot.wur.nl/6458

Zaaibeschrijving:
Zaden van tevoren voorzichtig inkepen met een mes of zaagje en vervolgens 24 uur laten weken in water. Drijvende zaden kunnen beter worden ingekeept en zullen anders niet kiemen. Zinkende zaden kunnen worden gezaaid in een mengsel van zaaigrond en zand (4:1) en bij 20-25 grC gekiemd worden (zaden licht afdekken met grond). Grond constant vochtig houden. Kieming meestal na 4-5 weken.  

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

Foto 1: P.B. Pelser


Soort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 2 weken
Reviews (0)
Type de code over