nl en

Winterhard / Chinese zoethout (Glycyrrhiza uralensis)

Chinese zoethout (Glycyrrhiza uralensis) Chinese zoethout (Glycyrrhiza uralensis)
Chinese zoethout (Glycyrrhiza uralensis) Chinese zoethout (Glycyrrhiza uralensis)
Chinese zoethout (Glycyrrhiza uralensis)
4 Reviews | Review toevoegen
De Chinese zoethout lijkt veel op de gewone zoethout, maar speelt een grote rol in de Chinese geneeskunde als 1 van de 50 basiskruiden.  

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,50
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De Chinese zoethout lijkt veel op de gewone zoethout en wordt ook wel Gan Cao genoemd. Het is een tot 1 meter hoge plant met wortelstokken die zich ondergronds uitbreiden. Deze wortelstokken kunnen na 3 jaar in de herfst geoogst worden en zijn het bekende zoethout. Deze soort behoort tot de 50 basiskruiden van de traditionele Chinese geneeskunde en is het meest gebruikte kruid dat in bijna elk recept voorkomt. Het zou goed zijn voor bijna elk orgaan, maar verbetert vooral ook de smaak van medicijnen. 
De soort is winterhard en gemakkelijk in de verzorging. Als u wilt voorkomen dat zoethout door de hele tuin woekert, kunt u de plant houden in een grote pot of kuip. De wortelstokken kunnen zich dan alleen in de pot verspreiden.  

Zaaibeschrijving: Zaden eerst enkele weken tot mogelijk 2-3 maanden in de koelkast leggen en vervolgens 24 uur laten weken in water bij kamertemperatuur. Zaden voor het weken aanschuren bevordert de kieming. Zaaien kan in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en bij kamertemperatuur laten kiemen.  

Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Glycyrrhiza uralensis
Nederlandse naam: Chinese zoethout / Gan cao
Oorsprong soort: China

Zaaitijd: Oktober - April
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: -20 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Daniel - 23-12-2022 20:49

Bought a pack last winter. Put them in the fridge and completely forgot about them! When I found them last week (13 months later) I planted two seeds, one came up almost instantly!

Arno Mortier - 28-04-2021 10:36

Na twee maanden in de frigo kwam er toch maar 1 zaadje op. Misschien is een langere periode toch beter?

Dominique - 28-02-2021 08:51

Vanaf oktober tot februari in het originele zakje in de koelkast gehouden. Toen oppervlakkig gezaaid in een bakje en nat gemaakt en in de zon gezet. Binnen twee dagen kwamen ze op. Het beste is de zaadjes niet afdekken maar op de aarde strooien en nat maken en de zon doet de rest.

Floris - 15-03-2017 22:26

Na 3 maanden in de koelkast met een mes ingesneden en geweekt voor 24 uur in lauwwarm water zoals beschreven. Perfect! 1 is al opgekomen na 2 dagen wachten :)!