De bijzondere, lichtgekleurde bloemen van de roselle hebben een donkerrood centrum en zijn eetbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld worden toegevoegd aan salades of taarten en bevatten een sterke rode kleurstof waarmee gerechten gekleurd kunnen worden. In Noord-Afrika wordt een helderrode kruidenthee van de bloemen getrokken die bekend staat als hibiscusthee. En ook het blad van de plant is eetbaar. In Senegal worden de bladeren toegevoegd aan rijst- en visgerechten en geven daaraan een kruidige smaak. Daarnaast bevatten de stengels een sterke vezel dat als alternatief voor jute wordt toegepast. De bloemen en vezels worden vooral door Thailand en China geëxporteerd, waarbij Thailand bekend staat om de hoge kwaliteit. Bij ons kan de plant gehouden worden als eenjarige of als meerjarige met een vorstvrije overwintering. De plant kan een maximale hoogte van 2,5 meter bereiken, maar blijft meestal wat kleiner. Een zeer veelzijdige, mooie soort om op te kweken!
Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant licht vochtig houden en bij 20-25 graden Celsius laten kiemen. Vanaf mei kunnen de plantjes buiten worden uitgeplant.
Familie: Malvaceae
Latijnse naam: Hibiscus sabdariffa
Nederlandse naam: Roselle
Oorsprong soort: Tropisch Azië
Zaaitijd: Februari - Mei
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius