Top

Hura crepitans

  • Hura crepitans
  • Hura crepitans
  • Hura crepitans
rating 5
(5 / 1 Reviews)
5,00
per 5 zaden

Nederlandse naam:
Zandbakboom

Herkomst:
Zuid-Amerika

Minimumtemperatuur:
12 graden Celsius

Beschrijving:
De zandbakboom is een tropische boom uit Zuid-Amerika met een gladde bast die is bedekt met scherpe stekels. Daardoor wordt de soort in de Amazone ook wel monkey no-climb genoemd. Een andere gebruikte naam is dynamietboom en dat komt door de explosieve kracht van de vruchten. De vruchten lijken op een kleine pompoen (8cm groot) en barsten met een enorme kracht en hard geluid uit elkaar. Op die manier kunnen ze in een windstil regenwoud hun zaden verspreiden die door de explosie met een snelheid van 250 km/u worden afgevuurd. Soms komen ze wel 50 tot 100 meter bij de boom vandaan terecht! 
Het plantensap van deze soort is erg giftig, waardoor u zorgvuldig met de plant dient om te gaan. Lokale vissers in de Amazone gebruiken het sap voor het vergiftigen van vissen en andere bewoners maken er gifpijlen van. Wij kunnen de soort houden als kamerplant, maar deze zal waarschijnlijk niet tot bloei komen zodat u niet verrast wordt door een openbarstende vrucht in de huiskamer. In een verwarmde kas is dit wel mogelijk.

Zaaibeschrijving:
Zaden blijven maar kort houdbaar, waardoor de levertijd kan fluctueren. Zaai ze in zaai- en stekgrond bij 25 graden Celsius. Grond constant vochtig houden.

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

Foto 1: Plantaciones Edelman
Foto 2: M S via Flickr
Foto 3: Marco Schmidt 


Soort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 4 maanden
Reviews (1)
rating 5 (5 / 1 Reviews)

Tim (27-08-2016) rating 5 Ze kiemden hier heel ongelijkmatig. De ene na een paar dagen en de ander na een paar weken. Het zijn nu mooie plantjes met een aparte tekening op de groene steel (rode stippen/strepen). Leuke plantjes, zeker de moeite waard!

Type de code over