Login
Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
Uw taal
Assortiment
Tropisch / Coco de Mer (Lodoicea maldivica)
Zeekokosnoten zijn de grootste zaden ter wereld en ook één van de zeldzaamste. Ze groeien van oorsprong op twee eilanden van de Seychellen.
Verwachte beschikbaarheid
: 3 jaar(en)
Verwachte verwerkingstijd
: 2 dagen
Tijdelijk niet op voorraad
Nederlandse naam: Zeekokosnoot (Coco de Mer) Herkomst: Praslin en Curieuse Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius Beschrijving: De zeer zeldzame zeekokosnoot maakt de zwaarste vruchten ter wereld (42 kg) en de zwaarste zaden ter wereld (17,6 kg) en is tegelijkertijd ook één van de meest zeldzame zadensoorten. De plant groeit nog op twee eilanden van de Seychellen (Praslin en Curieuse) en is inmiddels goed beschermd om de laatste populaties veilig te kunnen stellen. De boom kan 30 meter hoog worden en doet 6 of 7 jaar over het rijpen van de 40-50 cm grote vruchten. De zaden hebben ongeveer 2 jaar nodig om te kiemen en kunnen pas na het kiemproces drijven, ze zijn dan hol geworden. De soort wordt bedreigd door bosbranden en het illegaal verzamelen van de enorme zaden. Deze worden niet verzameld voor zadenliefhebbers, maar voor Aziaten die ze als afrodisiacum willen gebruiken. Sinds 1994 is de Coco-de-mer Decree opgericht om het illegaal verzamelen tegen te gaan, waardoor de natuurlijke populatie zich iets kan herstellen. Door de strenge bescherming is het lastig om tegenwoordig aan de zaden te komen, maar eens in de paar jaar worden enkele zaden legaal beschikbaar gesteld met goedkeuring van de Decree. De kosten voor een zaad zijn hierdoor echter flink toegenomen, maar voor een botanische tuin of verzamelaar is het op deze manier nog mogelijk om aan de soort te kunnen komen. Door iedere keer enkele zaden te verspreiden over de wereld zou de soort ook veiliger gesteld kunnen worden. Zaaibeschrijving: De zaden maken een grote penwortel, waardoor deze in een grote kuip of eigenlijk direct in een grote kas gekiemd moeten worden. Daarvoor kan er een gat worden gegraven, waarna het zaad voor de helft in de grond gestopt kan worden. Het geheel moet worden afgedekt met een stuk glas of plastic, de lucht en grond moeten constant vochtig blijven. Kieming zou ongeveer 2 jaar moeten duren. Als iemand andere ervaringen heeft en tips heeft voor een goede kieming, dan zijn die natuurlijk van harte welkom! Zaaitijd: Gehele jaar Moeilijkheidsgraad: Uitdaging Foto 1: Karelj via Wikipedia Foto 2: Ji-Elle (CCA-3.0 Wikipedia) Foto 3: Marion Schneider en Christoph Aistleitner Foto 4: Scott Zona (CCA-2.0 Wikipedia)
Sorteren op:
Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.
Dank voor uw review! Het bericht wordt niet direct geplaatst, omdat deze eerst handmatig moet worden geactiveerd. Wanneer dat is gebeurd, zal deze direct verschijnen op deze pagina.
Geen reviews gevonden.
Vul hieronder uw gewenste naam in.
Geef uw nieuwe verlanglijst hieronder een naam.