Top

Mandragora officinarum

  • Mandragora officinarum
  • Mandragora officinarum
  • Mandragora officinarum
  • Mandragora officinarum
6,00
per 3 zaden

Nederlandse naam:
Alruin

Herkomst:
Alpen, Middellandse Zeegebied

Minimumtemperatuur:
-15 graden Celsius

Beschrijving:
Alruin heeft een rijke geschiedenis van hekserij, bijgeloof en medische toepassingen. Er zijn hele boeken geschreven over de gebruiken van deze wortel en de laatste tijd is alruin vooral weer bekend geworden door de boeken van Harry Potter. Daarin wordt alruin gekweekt voor het ongedaan maken van negatieve tovenaarsspreuken en komen verschillende oude verhalen over de plant naar voren. Waaronder het gillen van de plant als deze geoogst wordt: een gil die dodelijk zou zijn, waardoor de oogst vroeger ook werd gedaan met honden. In Harry Potter worden de planten verzorgd met oorwarmers.

De plant is winterhard en kan bij ons in de tuin worden geplant. U kunt bekijken of de verzorging zonder oorwarmers lukt, maar let u er in ieder geval ook op dat de plant heel giftig is. Zowel de wortel, het blad als de bessen. De paarse bloemen verschijnen in het voorjaar. In het najaar sterft de plant bovengronds af, om vervolgens in het voorjaar weer uit te lopen. De soort komt van oorsprong uit de Alpen en kan in Zwitserland nog in het wild worden aangetroffen.

Zaaibeschrijving:
Zaden 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Het bakje/potje afdekken met glas of huishoudfolie en 4 tot 6 weken in de koelkast plaatsen. Vervolgens bij kamertemperatuur laten kiemen. Kieming meestal na 3 tot 6 weken. 

Zaaitijd:
November - mei

Moeilijkheidsgraad:
GemiddeldSoort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 2 maanden
Reviews (0)
Type de code over