nl en
๎Œ”

Winterhard / Alruin (Mandragora officinarum)

Alruin (Mandragora officinarum) Alruin (Mandragora officinarum) Alruin (Mandragora officinarum) Alruin (Mandragora officinarum)
Alruin (Mandragora officinarum) Alruin (Mandragora officinarum) Alruin (Mandragora officinarum) Alruin (Mandragora officinarum)
Alruin (Mandragora officinarum)
0 Review | Review toevoegen
Deze wortel heeft een rijke geschiedenis van medische toepassingen, hekserij en bijgeloof.
โ‚ฌย 6,00
per 3 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst

Alruin heeft een rijke geschiedenis van hekserij, bijgeloof en medische toepassingen. Er zijn hele boeken geschreven over de gebruiken van deze wortel en de laatste tijd is alruin vooral weer bekend geworden door de boeken van Harry Potter. Daarin wordt alruin gekweekt voor het ongedaan maken van negatieve tovenaarsspreuken en komen verschillende oude verhalen over de plant naar voren. Waaronder het gillen van de plant als deze geoogst wordt: een gil die dodelijk zou zijn, waardoor de oogst vroeger ook werd gedaan met honden. In Harry Potter worden de planten verzorgd met oorwarmers.

De plant is winterhard en kan bij ons in de tuin worden geplant. U kunt bekijken of de verzorging zonder oorwarmers lukt, maar let u er in ieder geval ook op dat de plant heel giftig is. Zowel de wortel, het blad als de bessen. De paarse bloemen verschijnen in het voorjaar. In het najaar sterft de plant bovengronds af, om vervolgens in het voorjaar weer uit te lopen. De soort komt van oorsprong uit de Alpen en kan in Zwitserland nog in het wild worden aangetroffen.

Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Het bakje/potje afdekken met glas of huishoudfolie en 4 tot 6 weken in de koelkast plaatsen. Vervolgens bij kamertemperatuur laten kiemen. Kieming meestal na 3 tot 6 weken.

Familie: Soloanaceae
Latijnse naam: Mandragora officinarum
Nederlandse naam: Alruin
Oorsprong soort: Alpen, Middelandse Zeegebied 

Zaaitijd: November -  Mei
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -15 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.