nl en
๎Œ”

Winterhard / Grote honingbloem (Melianthus major)

Grote honingbloem (Melianthus major) Grote honingbloem (Melianthus major) Grote honingbloem (Melianthus major)
Grote honingbloem (Melianthus major) Grote honingbloem (Melianthus major) Grote honingbloem (Melianthus major)
Grote honingbloem (Melianthus major)
2 Reviews | Review toevoegen
De grote bloemtrossen produceren een kleverige nectar om vogels te lokken voor de bestuiving. Met een pindakaasgeur waarschuwt de plant voor haar giftigheid.
โ‚ฌย 4,00
per 10 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
De grote honingbloem is een bijzondere plant van de zuidwestelijke kaap in Zuid-Afrika die bij ons in de tuin kan groeien. De donkerrode bloeiwijzen kunnen tot wel 80 cm groot worden, waarbij elke bloem een kleverige nectar (soort honing) produceert om vogels te lokken voor de bestuiving. Alle delen van de plant zijn giftig en de plant waarschuwt daarvoor met een pindakaas-achtige geur. De lokale bevolking kookt mengsels van de plant om wonden en kneuzingen te genezen. In het Afrikaans wordt de plant kruidjie-roer-my-nie genoemd. De plant heeft echter niets te maken met het voor ons bekende kruidje-roer-me-niet (met het dichtklappende blad bij aanraking), maar heeft deze naam door haar giftigheid.
De plant kan in Zuid-Afrika 2 tot 3 meter hoog worden, maar blijft bij ons wat kleiner doordat hij in de winter bovengronds afsterft. Zorg voor een zonnige standplaats.     

Zaaibeschrijving: De kleine zaden 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens een halve cm diep in zaai- en stekgrond zaaien. Grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en laten kiemen bij kamertemperatuur.

Familie: Francoaceae
Latijnse naam: Melianthus major
Nederlandse naam: Grote honingbloem / Kruidjie-roer-my-nie (Afrikaans)
Oorsprong soort: Zuid-Afrika

Zaaitijd: Januari - Juni
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: -15 graden Celsius

Foto 1: Stan Shebs (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: Stefano Bolognini 

Sorteren op:

Review toevoegen
Monique Gadella - 20-08-2023 12:54

Bij mij kwam er 1 op. Maar ik heb last van kleine vliegjes waardoor ik vermoed dat ze daarom niet opkomen.
Maar de ene deed het goed. Buiten gezet en in de avond in een klein broeikastje ter bescherming voor de koude avonden. Nu komen er nog 5 op. Misschien helpt dat je Dick? Succes in ieder geval.

Dick van Dijk - 08-07-2022 14:35

Ik heb verschillende keren geprobeerd in diverse batches om de Grote honingbloem te zaaien en op te kweken en me precies aan de beschrijving gehouden (24 uur weken in lauw water in een thermoskan, zaaidiepte, grondsoort, kamertemperatuur en afdekken met glas) maar de zaden kwamen geen van alle tot kieming.
Best jammer, zijn er nog adviezen die kunnen helpen de zaden aan het kiemen te krijgen?