Top

Melianthus major

  • Melianthus major
  • Melianthus major
4,00
per 10 zaden

Nederlandse naam:
Grote honingbloem / Kruidjie-roer-my-nie (Afrikaans)

Herkomst:
Zuid-Afrika

Minimumtemperatuur:
-15 graden Celsius

Beschrijving:
De grote honingbloem is een bijzondere plant van de zuidwestelijke kaap in Zuid-Afrika die bij ons in de tuin kan groeien. De donkerrode bloeiwijzen kunnen tot wel 80 cm groot worden, waarbij elke bloem een kleverige nectar (soort honing) produceert om vogels te lokken voor de bestuiving. Alle delen van de plant zijn giftig en de plant waarschuwt daarvoor met een pindakaas-achtige geur. De lokale bevolking kookt mengsels van de plant om wonden en kneuzingen te genezen. In het Afrikaans wordt de plant kruidjie-roer-my-nie genoemd. De plant heeft echter niets te maken met het voor ons bekende kruidje-roer-me-niet (met het dichtklappende blad bij aanraking), maar heeft deze naam door haar giftigheid.
De plant kan in Zuid-Afrika 2 tot 3 meter hoog worden, maar blijft bij ons wat kleiner doordat hij in de winter bovengronds afsterft. Zorg voor een zonnige standplaats.     

Zaaibeschrijving:
De kleine zaden 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens een halve cm diep in zaai- en stekgrond zaaien. Grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en laten kiemen bij kamertemperatuur.

Zaaitijd:
Januari - juni

Moeilijkheidsgraad:
Makkelijk

Foto 1: Stan Shebs (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: Stefano Bolognini 


Verwachte levertijd: 2 dagen
Reviews (0)
Type de code over