nl en

Winterhard / Bittermeloen (Momordica charantia)

Bittermeloen (Momordica charantia) Bittermeloen (Momordica charantia) Bittermeloen (Momordica charantia) Bittermeloen (Momordica charantia)
Bittermeloen (Momordica charantia) Bittermeloen (Momordica charantia) Bittermeloen (Momordica charantia) Bittermeloen (Momordica charantia)
Bittermeloen (Momordica charantia)
2 Reviews | Review toevoegen
Een eenjarige klimplant uit Azië met eetbare vruchten. Wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Rijpe vruchten kleuren oranjegeel en hebben sierlijke, rode zaadlijsten.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,50
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Cucurbitaceae
Latijnse naam: Momordica charantia
Nederlandse naam: Bittermeloen
Herkomst: Tropisch-Azië

De bittermeloen is een klimplant uit tropische Azië die bij ons gehouden kan worden als eenjarige in de tuin of eventueel kan overwinteren bij minimaal 5 graden Celsius. De vruchten zijn eerst groen en rijpen later naar geel en oranje. Als ze helemaal rijp zijn, barsten ze open waardoor de fraaie rode zaadlijsten met de zaden zichtbaar worden. Onrijp (dus zolang ze groen zijn) zijn de vruchten eetbaar. Het vruchtvlees is net als bij een komkommer groenwit en heeft een sappige, bittere smaak. In Azië worden de vruchten veel gebruikt in de keuken en ook bijvoorbeeld als alternatief voor hop gebruikt voor het brouwen van bier. Om de bittere smaak te verlichten, kunnen de vruchten eventueel eerst in zout water geweekt worden voordat ze worden gekookt. Naast een gebruik in de keuken wordt de bittermeloen ook toegepast als medicijn bij bepaalde suikerziekten, zoals diabetes mellitus type 2 (ouderdomssuiker).    

Zaaibeschrijving: Zaai de zaden in het voorjaar in zaai- en stekgrond en laat ze bij kamertemperatuur kiemen. Grond daarbij constant vochtig houden.

Zaaitijd: Februari - Mei
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius


Foto's: H. Zell (CCA-3.0 Wikipedia)

Sorteren op:

Review toevoegen
stijn - 17-04-2022 10:28

vanochtend ontdekt dat de zaden zijn uitgekomen en nu goet groeien en dan kijken of ik ook vruchten kan krijgen

Arnie - 11-12-2021 12:58

Afgelopen jaar zijn de zaden uitgekomen (vorig jaar november besteld) en heb ik kiloos van deze vruchtgroente kunnen oogsten. Ook de bladeren heb ik kunnen gebruiken voor thee. De zaden komen uit India en daar heb je diverse varianten van deze groente. Anders dan op de foto getoond, had ik de meer stekeligere versie en deze is wat donkerder. Aanrader!