nl en
๎Œ”

Tropisch / Kalebasmuskaatnoot (Monodora myristica)

Kalebasmuskaatnoot (Monodora myristica) Kalebasmuskaatnoot (Monodora myristica) Kalebasmuskaatnoot (Monodora myristica)
Kalebasmuskaatnoot (Monodora myristica) Kalebasmuskaatnoot (Monodora myristica) Kalebasmuskaatnoot (Monodora myristica)
Kalebasmuskaatnoot (Monodora myristica)
0 Review | Review toevoegen
De bijzondere bloemen zijn geelrood gevlekt en lijken op de bloem van een orchidee. De Afrikaanse soort is zeer zeldzaam.
โ‚ฌย 8,00
per 5 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Annonaceae
Latijnse naam: Monodora myristica
Nederlandse naam: Kalebasmuskaatnoot
Herkomst: Afrika

De zaden van de bijzondere kalebasmuskaatnoot werden vroeger verkocht als een goedkope variant van nootmuskaat, omdat de smaak daar erg op lijkt. Tegenwoordig worden de zaden vrijwel alleen nog in de Afrikaanse keuken gebruikt als smaakmaker van gerechten. De kalebasmuskaatnoot is een tropische boom uit West-Afrika die daar 35 meter hoog kan worden. Het blad is met 45 cm ook groot, maar vooral de bloemen geven deze soort een bijzondere sierwaarde. De bloemen zijn geelrood gevlekt, hangen aan lange bloemstelen en lijken op de bloem van een orchidee. De 20 cm grote vrucht is rond en groen en hangt aan een steel van soms wel 60 cm lang.

De soort kan gehouden worden als kamerplant, maar een verwarmde kas zou beter zijn. De temperatuur moet het gehele jaar boven de 15 graden Celsius blijven en de plant moet regelmatig besproeid worden met water. De zaden zijn zeer zeldzaam, hoogstens enkele keren per jaar beschikbaar en maar kort kiemkrachtig. De levertijd van deze soort kan daardoor oplopen.

Zaaibeschrijving: Zaden 48 uur laten weken in warm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond bij 25-30 graden Celsius. Grond constant vochtig houden en afdekken met huishoudfolie of glas.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius

Foto 1: Phginlon via Flickr
Foto 2: Carmen Paixao via Flickr 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.