Assortiment

Kamerplanten / Kroonluchterboon (Mucuna holtonii)

Kroonluchterboon (Mucuna holtonii)
1 Reviews | Review toevoegen

Een tropische klimmer met crèmewitte bloemen aan lange stelen die worden bestoven door vleermuizen. De zaden kunnen drijven en verspreiden zich via zee over de hele wereld.

Verwachte levertijd

2 dagen

€ 4,00
per 2 zaden

 

Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 

Nederlandse naam:
Kroonluchterboon

Herkomst:
Zuid-Amerika

Minimumtemperatuur:
15 graden Celsius

Beschrijving
De kroonluchterboon is een tot 15 m hoge liaan uit de tropische bossen van Centraal-Amerika. De cremewitte bloemen hangen aan tot wel 5 meter lange stelen en worden bestoven door vleermuizen (zie afbeelding 2). Doordat de bloem van vorm verandert als deze nectar heeft, kunnen vleermuizen met behulp van echolocatie precies zien bij welke bloem er nog iets te halen is. Doordat de bloemen als kroonluchters in de lucht hangen, kunnen vleermuizen gemakkelijk langsvliegen en de bloemen bestuiven. De drijvende zaden hebben een zeer harde zaadwand die ze beschermd tegen de zee, waardoor de zaden met behulp van de golfstromen over de hele wereld verspreid kunnen worden. Ze worden dan ook regelmatig gevonden op stranden.
De plant kan bij ons in een kas of in huis opgekweekt worden. Omdat de klimmer erg groot kan worden, kunt u de plant regelmatig terugsnoeien.  

Zaaibeschrijving:
Zaden licht inkepen (zonder kiemwit te beschadigen) en daarna 24 uur laten weken in lauwwarm water. Zaaien in zaai- en stekgrond, grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen.

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

Foto 1 en 2: Reinaldo Aguilar via Flickr
Foto 3: Jardin Boricua via Flickr

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Wilschut - 24-01-2016 16:55

Zaad na 6 weken ontkiemt op 25 graden. Harde groeier die zijn weg zoekt langs touwen en haken langs het plafond. Vrij snel in grote pot gezet met cocopeat en potgrond

Laatst bekeken producten
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Deze website gebruikt cookies om het aantal bezoekers te meten. We slaan geen persoonlijke gegevens op.