nl en

Tropisch / Kroonluchterboon (Mucuna holtonii)

Kroonluchterboon (Mucuna holtonii) Kroonluchterboon (Mucuna holtonii) Kroonluchterboon (Mucuna holtonii) Kroonluchterboon (Mucuna holtonii)
Kroonluchterboon (Mucuna holtonii) Kroonluchterboon (Mucuna holtonii) Kroonluchterboon (Mucuna holtonii) Kroonluchterboon (Mucuna holtonii)
Kroonluchterboon (Mucuna holtonii)
2 Reviews | Review toevoegen
Een tropische klimmer met crèmewitte bloemen aan lange stelen die worden bestoven door vleermuizen. De zaden kunnen drijven en verspreiden zich via zee over de hele wereld.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 4,00
per 2 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Mucuna hoitonii
Nederlandse naam: Kroonluchterboon
Herkomst: Zuid-Amerika

De kroonluchterboon is een tot 15 m hoge liaan uit de tropische bossen van Centraal-Amerika. De cremewitte bloemen hangen aan tot wel 5 meter lange stelen en worden bestoven door vleermuizen (zie afbeelding 2). Doordat de bloem van vorm verandert als deze nectar heeft, kunnen vleermuizen met behulp van echolocatie precies zien bij welke bloem er nog iets te halen is. Doordat de bloemen als kroonluchters in de lucht hangen, kunnen vleermuizen gemakkelijk langsvliegen en de bloemen bestuiven. De drijvende zaden hebben een zeer harde zaadwand die ze beschermd tegen de zee, waardoor de zaden met behulp van de golfstromen over de hele wereld verspreid kunnen worden. Ze worden dan ook regelmatig gevonden op stranden.
De plant kan bij ons in een kas of in huis opgekweekt worden. Omdat de klimmer erg groot kan worden, kunt u de plant regelmatig terugsnoeien.  

Zaaibeschrijving: Zaden licht inkepen (zonder kiemwit te beschadigen) en daarna 24 uur laten weken in lauwwarm water. Zaaien in zaai- en stekgrond, grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 15 graden

Foto 1 en 2: Reinaldo Aguilar via Flickr
Foto 3: Jardin Boricua via Flickr

Sorteren op:

Review toevoegen
Linda - 27-05-2021 12:57

2 van de 2 gelukt. Aangeschuurd op ze zijkant in het midden tot het witte zichtbaar was. Daarna in licht vochtige aarde in een zipzak op de radiator in de badkamer. Beetje geduld, maar daar gingen ze.

Wilschut - 24-01-2016 16:55

Zaad na 6 weken ontkiemt op 25 graden. Harde groeier die zijn weg zoekt langs touwen en haken langs het plafond. Vrij snel in grote pot gezet met cocopeat en potgrond