nl en

Tropisch / Paardenoogboon (Mucuna sloanei)

Paardenoogboon (Mucuna sloanei) Paardenoogboon (Mucuna sloanei) Paardenoogboon (Mucuna sloanei)
Paardenoogboon (Mucuna sloanei) Paardenoogboon (Mucuna sloanei) Paardenoogboon (Mucuna sloanei)
Paardenoogboon (Mucuna sloanei)
1 Review | Review toevoegen
Decoratieve zaden hebben een harde zaadwand, zodat ze zich kunnen verspreiden via zee. De zaden worden vaak gebruikt voor sieraden.
€ 5,00
per 3 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
De zaden van deze soort hebben iets weg van een oog of een hamburger, waardoor deze vaak paardenogen, geitenogen, koeienogen of hamburgerbonen genoemd worden. Ook is deze soort de meest voorkomende zeeboon. De zaden hebben een zeer harde zaadwand en zijn daardoor bestand tegen een verspreiding via de oceaan. Ze komen inmiddels voor in een groot deel van Afrika en Zuid-Amerika, op eilanden in de Grote Oceaan en langs sommige kuststreken in Azië. De zaden worden dan ook regelmatig gevonden op stranden, zijn zeer decoratief en worden gebruikt voor sieraden. De plant is een grote klimmer tot 6 meter groot met gele bloemen die in de natuur bestoven worden door vleermuizen. De 15 cm grote peulen bevatten enkele zaden, zijn geribbeld en hebben fluweelzachte haren. Ze worden in Afrika gegeten als groente.
Het is een tropische plant die bij ons in huis of in een kas opgekweekt kan worden. Door deze regelmatig te snoeien, houdt u de grootte beperkt.

Zaaibeschrijving: Zaden licht inkepen (zonder kiemwit te beschadigen) en daarna 24 uur laten weken in lauwwarm water. Zaaien in zaai- en stekgrond, grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen.

Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Mucuna sloanei
Nederlandse naam: Paardenoogboon / Hamburgerboon / Zeeboon
Oorsprong soort: Zuid-Amerika

Zaaitijd: Gehele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 12 graden Celsius

Sorteren op:

Review toevoegen
Tim - 21-02-2015 17:29

Ik had 2 van de 3 geplant en een van de twee kwam na 2 weken uit. Hij groeit erg snel, want een week na het uitkomen was hij 42 cm. De 2e kwam na 3 weken uit. Ik ga ze niet snoeien, want ik ga proberen de 6 meter te halen😃.