nl en
๎Œ”

Subtropisch / Heilige lotus (Musella lasiocarpa)

Heilige lotus (Musella lasiocarpa) Heilige lotus (Musella lasiocarpa)
Heilige lotus (Musella lasiocarpa) Heilige lotus (Musella lasiocarpa)
Heilige lotus (Musella lasiocarpa)
0 Review | Review toevoegen
De bloei van deze soort is overweldigend met een grote, gele bloeiwijze die wel een jaar lang kan bloeien en een heerlijke geur verspreidt.
โ‚ฌย 4,00
per 5 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Musaceae
Latijnse naam: Musella lasiocarpa
Nederlandse naam: Heilige lotus / Gouden lotusbanaan
Herkomst: China

De heilige lotus heeft een overweldigende bloei. De 20 cm grote, gele bloem kan wel een jaar bloeien en verspreidt een heerlijke geur die veel vlinders en bijen aantrekt. De bloem kan zich al na 3 jaar openen als u de soort houdt als kuipplant (minimumtemperatuur 5 graden Celsius). Als tuinplant kan de bloei langer op zich laten wachten, omdat de plant vaak eerst moet herstellen van de winterschade. Dit kunt u tegengaan door de stam goed te bedekken met isolatiemateriaal en de wortels te bedekken met een dikke laag schors. De plant groeit van oorsprong in Yunnan in de Himalaya tot een hoogte van 2500 meter. Sinds 2010 is er wat onduidelijkheid over de juiste benaming van de soort. DNA-onderzoek heeft in dat jaar aangetoond dat de soort tot het geslacht Ensete zou horen en daardoor Ensete lasiocarpum moet heten. Later in dat jaar heeft de heer Li in een artikel geschreven daaraan te twijfelen en gezegd Musella lasiocarpa de juiste benaming te vinden. Aangezien alle Ensete-soorten een herkomst in Afrika hebben, twijfel ik ook of Ensete voor deze soort wel correct is. Het zou de evolutie van de bananen in ieder geval overhoop gooien. Voorlopig noemen we de soort hier gewoon Musella lasiocarpa.   

Zaaibeschrijving: Zaden aanschuren met schuurpapier en 48 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond. De grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen (bijv. in de zon of in de buurt van een kachel). Kieming kan enkele weken tot maanden duren en kan volgen zolang de zaden hard zijn.

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -5 graden Celsius


Foto 1: RaulBot (CCA-3.0 Wikipedia)

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.