Top

Nelumbo nucifera

  • Nelumbo nucifera
  • Nelumbo nucifera
rating 5
(5 / 1 Reviews)
3,50
per 5 zaden

Nederlandse naam:
Indische lotus

Herkomst:
China

Minimumtemperatuur:
-15 graden Celsius (0grC)

Beschrijving:
De Indische lotus is een prachtige waterlelie met glanzend, 60 cm groot blad en rozewitte bloemen. De plant is in staat om de bloemen 'op te warmen', zodat ze aantrekkelijk worden als rustplaats voor koudbloedige insecten. Er zijn metingen gedaan naar de temperatuur van de bloem, waaruit bleek dat deze tussen de 30 en 35 graden Celsius kan liggen, terwijl de buitentemperatuur maar 10 graden Celsius is! De plant heeft een heilige betekenis binnen het Hindoeïsme en Boeddhisme en is de nationale bloem van India en Vietnam. Alle delen van de plant zijn eetbaar, waardoor de soort veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken.
Wij kunnen de waterlelie laten groeien in een vijver of bijvoorbeeld in een grote metselkuip op het terras. Zolang het water om de wortels niet bevriest, is de soort winterhard. Zorg wel voor een zonnige standplaats en gebruik vijveraarde als grondsoort.    

Zaaibeschrijving:
De zaden blijven zeer lang kiemkrachtig. Een 1300 jaar oud zaad uit China wist zelfs nog te kiemen!
De zaden aanschuren met een vijl, totdat de witgele binnenkant van het zaad zichtbaar wordt. Vervolgens bij 20 grC in een glas water leggen, wachten tot de kieming (ongeveer een week) en daarbij regelmatig het water verversen. Na kieming kunnen de zaden worden uitgeplant in de vijver of de bak met vijveraarde.

Zaaitijd:
Maart - augustus

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

Foto 1: Radomil (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: Pinus (CCA-3.0 Wikipedia)


Verwachte levertijd: 2 dagen
Reviews (1)
rating 5 (5 / 1 Reviews)

Arie Koi (24-11-2018) rating 5 Nix schuren!
Klein gaatje in boren, bijna 90% succes!!

Type de code over