nl en


Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera)
Indische lotus (Nelumbo nucifera)
Indische lotus (Nelumbo nucifera)
Indische lotus (Nelumbo nucifera)
Indische lotus (Nelumbo nucifera)

Indische lotus (Nelumbo nucifera)

De Indische lotus is een prachtige waterlelie met glanzend, 60 cm groot blad en rozewitte bloemen. De plant is in staat om de bloemen 'op te warmen', zodat ze aantrekkelijk worden als rustplaats voor koudbloedige insecten. Er zijn metingen gedaan naar de temperatuur van de bloem, waaruit bleek dat deze tussen de 30 en 35 graden Celsius ka.. Lees meer
3,50
Prijs per 5 zaden
Op voorraad Verwachte verwerkingstijd: 1-3 werkdagen
Voeg toe aan je verlanglijstje

Productomschrijving

De Indische lotus is een prachtige waterlelie met glanzend, 60 cm groot blad en rozewitte bloemen. De plant is in staat om de bloemen 'op te warmen', zodat ze aantrekkelijk worden als rustplaats voor koudbloedige insecten. Er zijn metingen gedaan naar de temperatuur van de bloem, waaruit bleek dat deze tussen de 30 en 35 graden Celsius kan liggen, terwijl de buitentemperatuur maar 10 graden Celsius is! De plant heeft een heilige betekenis binnen het Hindoeïsme en Boeddhisme en is de nationale bloem van India en Vietnam. Alle delen van de plant zijn eetbaar, waardoor de soort veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken.
Wij kunnen de waterlelie laten groeien in een vijver of bijvoorbeeld in een grote metselkuip op het terras. Zolang het water om de wortels niet bevriest, is de soort winterhard. Zorg wel voor een zonnige standplaats en gebruik vijveraarde als grondsoort.    

Zaaibeschrijving: De zaden blijven zeer lang kiemkrachtig. Een 1300 jaar oud zaad uit China wist zelfs nog te kiemen!
De zaden aanschuren met een vijl, totdat de witgele binnenkant van het zaad zichtbaar wordt. Vervolgens bij 20 grC in een glas water leggen, wachten tot de kieming (ongeveer een week) en daarbij regelmatig het water verversen. Na kieming kunnen de zaden worden uitgeplant in de vijver of de bak met vijveraarde.

Foto 1: Radomil (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: Pinus (CCA-3.0 Wikipedia)

Productspecificatie

Familie:
Nelumbonaceae
Wetenschappelijke naam:
Nelumbo nucifera
Nederlandse naam:
Indische lotus
Oorsprong soort:
China
Zaaitijd:
Maart - Augustus
Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld
Minimumtemperatuur:
-15 graden Celsius

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Productspecificatie

Familie:
Nelumbonaceae
Wetenschappelijke naam:
Nelumbo nucifera
Nederlandse naam:
Indische lotus
Oorsprong soort:
China
Zaaitijd:
Maart - Augustus
Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld
Minimumtemperatuur:
-15 graden Celsius
Review toevoegen

Schrijf een beoordeling over dit product.

5,0

Beoordelingen

Bekijk hieronder alle reviews van onze klanten

5,0
op basis van 6 beoordelingen
6
0
0
0
0

Stef

Hoi allemaal. Na veel pogingen en een lange reis heb ik de verzorging van deze plant eindelijk onder de knie. Hier is mijn advies voor het kweken van lotussen in Nederland.

Ik ga hier niet in op het zaaien, de benoemde zaaibeschrijving op deze pagina werkt goed.

Deze plant is niet geschikt voor in de normale vijver. Daarvoor is het water van een Nederlandse vijver zelfs in de zomer veel te koud. Dan is het slechts overleven voor de lotus, maar niet groeien en sterk worden. We moeten daarom de hoeveelheid water drastisch reduceren, zodat de zon het water optimaal kan verwarmen.

In Japan heb ik gezien hoe het moet: Vul een grote kuip, bijvoorbeeld een speciekuip, voor 80% met redelijk arme (vijver)aarde. De lotus wil zich spreiden en knollen aanmaken, zet hem daarom niet in een vijvermand. Graaf je ontkiemde lotussen, die nu wat wortels en enkele blaadjes hebben, zeer oppervlakkig in. De wortels en de nieuwe loten zorgen er zelf wel voor dat de lotus stevig in zijn ondergrond komt te zitten.

Schud hierop een laag water van vijf tot tien centimeter. Vul dit aan als het verdampt. Als de zon in de zomer schijnt, wordt dat kleine laagje water de temperatuur van badwater. De lotus vindt het heerlijk. Hij houdt er niet van als hij van diep onder water zijn bladeren naar het opppervlak en daarboven moet laten groeien.

Als het koud wordt en de bladeren verslakkeren, zet je de kuip in een vorstvrije ruimte tot in het voorjaar.

In Japan wordt de lotus als voedsel gecultiveerd in grote ondiepe betonnen bassins. Een ander voorbeeld is de Shinobazu lotusvijver in Ueno park in Tokyo. Deze vijver is hectares groot, maar het water komt niet tot aan je knieën. De speciekuipmethode zoals beschreven, zie je in alle botanische tuinen van het land.

Bij mij staan mijn twee kuipen zomer en winter in een glazen kas die tot twee graden boven nul bijverwarmt wordt.


Ioana

I bought a packet of both this variety and the white one. Germinated a seed of each, with heating, at about 30 C. Took a couple of days for seeds to germinate in these conditions. I have tried these before and heat is the most important factor by far. Once they got roots I put them in a 4 litter glass bowl with normal soil and a layer of sand on top. They are growing quite well and one of them has already produces a runner. I added root tablets to the soil from a pond and aquarium shop. Since it is almost December I grow them on a southern windowsill, above (but not on) the radiator. Change water once a week or add liquid carbon (leaves are more reddish). Seems like it is a success this time. No aerial leaves as of yet but they put out new leaves or roots constantly.
Planning on moving them to a bigger container come summer.


Linda

De zaden aan de ronde kant (niet met het puntje) aangeschuurd tot op het witte en ze zijn allemaal uitgekomen. Drijvende zaden zijn niet perse kansloos. Soms met vocht komt het alsnog goed.


joran

Ik heb nog een andere methode toegepast. Heb het topje er gewoon met een snoeischaar afgeknipt. Binnen de week waren ze allemaal al ontkiemd. Helaas zijn er wel enkele stengels zonder blaadje... Hopelijk komen deze ook nog in orde.


Richard

in 2 zaden voorzichtig een gaatje geboord zoals vorig review. op woensdag in het water gelegd en nu zondag verschijnd er reeds het eerste dicht gevouwen blaadje. Ben benieuwd


Arie Koi

Nix schuren!
Klein gaatje in boren, bijna 90% succes!!

Meer reviews