nl en
๎Œ”

Winterhard / Indische lotus (Nelumbo nucifera)

Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera)
Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera) Indische lotus (Nelumbo nucifera)
Indische lotus (Nelumbo nucifera)
4 Reviews | Review toevoegen
Prachtige waterlelie met groot blad en rozewitte bloemen. Zolang het water rond de wortels niet bevriest, is deze soort winterhard.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 3,50
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Nelumbonaceae
Latijnse naam: Nelumbo nucifera
Nederlandse naam: Indische lotus
Herkomst: China

De Indische lotus is een prachtige waterlelie met glanzend, 60 cm groot blad en rozewitte bloemen. De plant is in staat om de bloemen 'op te warmen', zodat ze aantrekkelijk worden als rustplaats voor koudbloedige insecten. Er zijn metingen gedaan naar de temperatuur van de bloem, waaruit bleek dat deze tussen de 30 en 35 graden Celsius kan liggen, terwijl de buitentemperatuur maar 10 graden Celsius is! De plant heeft een heilige betekenis binnen het Hindoeïsme en Boeddhisme en is de nationale bloem van India en Vietnam. Alle delen van de plant zijn eetbaar, waardoor de soort veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken.
Wij kunnen de waterlelie laten groeien in een vijver of bijvoorbeeld in een grote metselkuip op het terras. Zolang het water om de wortels niet bevriest, is de soort winterhard. Zorg wel voor een zonnige standplaats en gebruik vijveraarde als grondsoort.    

Zaaibeschrijving: De zaden blijven zeer lang kiemkrachtig. Een 1300 jaar oud zaad uit China wist zelfs nog te kiemen!
De zaden aanschuren met een vijl, totdat de witgele binnenkant van het zaad zichtbaar wordt. Vervolgens bij 20 grC in een glas water leggen, wachten tot de kieming (ongeveer een week) en daarbij regelmatig het water verversen. Na kieming kunnen de zaden worden uitgeplant in de vijver of de bak met vijveraarde.

Zaaitijd: Maart - Augustus
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -15 graden Celsius

Foto 1: Radomil (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: Pinus (CCA-3.0 Wikipedia)

Sorteren op:

Review toevoegen
Linda - 27-05-2021 12:52

De zaden aan de ronde kant (niet met het puntje) aangeschuurd tot op het witte en ze zijn allemaal uitgekomen. Drijvende zaden zijn niet perse kansloos. Soms met vocht komt het alsnog goed.

joran - 26-04-2021 07:55

Ik heb nog een andere methode toegepast. Heb het topje er gewoon met een snoeischaar afgeknipt. Binnen de week waren ze allemaal al ontkiemd. Helaas zijn er wel enkele stengels zonder blaadje... Hopelijk komen deze ook nog in orde.

Richard - 01-11-2020 12:09

in 2 zaden voorzichtig een gaatje geboord zoals vorig review. op woensdag in het water gelegd en nu zondag verschijnd er reeds het eerste dicht gevouwen blaadje. Ben benieuwd

Arie Koi - 24-11-2018 16:10

Nix schuren!
Klein gaatje in boren, bijna 90% succes!!