nl en
๎Œ”

Tropisch / Patawa (Oenocarpus bataua)

Patawa (Oenocarpus bataua) Patawa (Oenocarpus bataua)
Patawa (Oenocarpus bataua) Patawa (Oenocarpus bataua)
Patawa (Oenocarpus bataua)
0 Review | Review toevoegen
Een tropische palm uit de Amazone met paarse vruchten die smaken naar zoete chocolade en een olie bevatten die lijkt op olijfolie.
โ‚ฌย 4,00
per 3 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
De patawa is een palmsoort uit het tropisch regenwoud van de Amazone waar deze voorkomt in gebieden die regelmatig overstromen. Het is een snelle groeier die een hoogte kan bereiken van 20 meter en vooral bekend is om zijn eetbare vruchten met een hoog gehalte aan olie. Deze vruchten zijn paars, ongeveer 4 cm groot en smaken naar zoete chocolade. Ze worden vaak even kort gekookt om het vruchtvlees zacht te maken en dan vers gegeten of verwerkt in drankjes of sappen. De smaak en de geur van de olie zijn vergelijkbaar met die van olijfolie, net als het gebruik ervan. De olie staat ook in de belangstelling van de cosmetica, omdat het verzachtend zou zijn voor het haar. Het wordt als traditioneel medicijn gebruikt tegen hoest, bronchitis en haaruitval. De soort kan bij ons gehouden worden als kamerplant, maar oudere planten kunnen eventueel ook buiten groeien tot een minimumtemperatuur van 5 graden Celsius. Jonge planten houden van schaduw en oudere planten van zon.  

Zaaibeschrijving: Zaden enkele uren weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden en op een warme plaats in huis laten kiemen.

Familie: Arecaceae
Latijnse naam: Oenocarpus bataua
Nederlandse naam: Patawa / Unfurahui
Oorsprong soort: Amazone

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 5 graden Celsius


Foto 1: André Cardosa via Flickr 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.