nl en
๎Œ”

Tropisch / Boompassiebloem (Passiflora macrophylla)

Boompassiebloem (Passiflora macrophylla) Boompassiebloem (Passiflora macrophylla)
Boompassiebloem (Passiflora macrophylla) Boompassiebloem (Passiflora macrophylla)
Boompassiebloem (Passiflora macrophylla)
1 Review | Review toevoegen
Een zeer zeldzame passiebloem uit de jungle van Ecuador die groeit als een boom in plaats van een klimplant. Het blad kan wel 1 meter groot worden! Binnenshuis te houden in een pot.
โ‚ฌย 6,00
per 5 zaden
Tijdelijk niet op voorraad
 
Op verlanglijst
Familie: Passifloraceae
Latijnse naam: Passiflora macrophylla
Nederlandse naam: Boompassiebloem
Herkomst: Ecuador

De boompassiebloem is één van de weinige passiebloemen die als een boom groeit in plaats van als klimplant. In de natuur bereikt deze soort een hoogte van 3 tot 6 meter en vormt daarbij een paraplu-achtige kroon met bladeren die wel 1 meter groot kunnen worden! Het is een zeer zeldzame soort die van oorsprong in de laaglandregenwouden van Ecuador en West-Colombia voorkomt. De plant maakt nauwelijks vertakkingen en ook de bloemen groeien meestal direct aan de stam. Deze hebben witgroene bloembladen en een gele kern. Ze worden na kruisbestuiving gevolgd door passievruchten van 5 cm groot. Door zijn tropische oorsprong kan deze plant alleen binnenshuis opgekweekt worden (minimaal 12-15 grC), waarbij u de plant regelmatig met water kunt besproeien. Een zeldzaamheid, vooral in cultivatie.  

Zaaibeschrijving: Zaden 24 uur weken in sinaasappelsap en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme en lichte plaats binnenshuis laten kiemen (25-30grC). Kieming kan enkele weken tot maanden duren.  

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 12 graden Celsius


Foto 1: C.T. Johansson (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: F. Palli (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 3: André Cardoso via Flickr

Sorteren op:

Review toevoegen
Jetse van der Veen - 09-12-2022 08:23

Na vele maanden in een non-stop verwarmde bak 25/27 C. met vele verschillende zaden kwam 1 plantje op waarvan ik de moed al van had verloren. In de loop der jaren heb ik ze al meerdere keren gekocht. De beste zaaimethode nog niet ontdekt. Maar dit maakt het plantje des te meer bijzonder! Hij staat warm onder een glazen koepel met een groeilamp erop. 15 cm nu, 1 vrij dikke stengel met 1 relatief groot blad.

Tip, Zet je verwarmde zaaibak niet in de zon, maar achter gesloten gordijnen in een kamer met constante temperatuur. Temperatuur verschil word te groot met zon. 42 graden.