nl en


Winterhard / Incabes (Physalis peruviana)

Incabes (Physalis peruviana) Incabes (Physalis peruviana) Incabes (Physalis peruviana) Incabes (Physalis peruviana)
Incabes (Physalis peruviana) Incabes (Physalis peruviana) Incabes (Physalis peruviana) Incabes (Physalis peruviana)
Incabes (Physalis peruviana)
2 Reviews | Review toevoegen
Eenjarige plant uit de Andes met oranje vruchten vol vitamines. Ze kunnen direct van de plant worden gegeten of verwerkt worden in jam en salades.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,00
per portie zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Solanaceae
Latijnse naam: Physanis peruviana
Nederlandse naam: Incabes / Ananaskers / Kaapse kuisbes
Herkomst: Andes

De Incabes of ananaskers is een gemakkelijk te houden plant die het goed doet als eenjarige in de tuin. Oorspronkelijk komt de soort uit de Andes, maar al in de 18e eeuw werd de plant door de bewoners van Kaap de Goede Hoop opgekweekt voor zijn heerlijke vruchten. Daarna is de plant ook geïntroduceerd in Australië en Nieuw-Zeeland, waarna de soort zich over de rest van de wereld heeft verspreid. De oranje vruchten zijn 1-2 cm groot, lijken op een minitomaat en zitten vol vitamines. Ze worden omhuld door de bruine kelkbladen van de bloemen die zijn doorgegroeid en daardoor de vrucht beschermen. Eerst omsluiten ze de vrucht en later barsten ze open om de vrucht te presenteren aan verspreiders. De smaak is fris en zoet, waardoor ze vers van de plant kunnen worden gegeten of bijv. verwerkt kunnen worden tot jam en in salades. Eventueel is de plant bij een minimum van 10 graden Celsius over te houden voor het volgende jaar. De soort komt overigens uit hetzelfde geslacht als de bekende lampionplant.

Zaaibeschrijving: Rond het voorjaar binnenshuis zaaien in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden en bij kamertemperatuur laten kiemen.

Zaaitijd: Februari - Mei
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius (eenjarig)

Foto 1: Traumrune via Wikipedia 

Sorteren op:

Review toevoegen
De Kaagse Kas - 06-04-2023 22:58

Stuk of tien gezaaid in een P9 pot, en op een warmtematje laten ontkiemen. Volgens mij allemaal ontkiemd binnen no time, en ze zien er sterk uit. Met een weekje gaan ze apart in een potje. Zeer tevreden :)

Luca - 06-12-2021 17:42

Didn't germinate in the first 2 weeks, got bored and just bought physalis fruit in the store instead. The seeds from this fruit germinated before these did, so tossed these ones out. No clue if they would germinate with more patience, but when you can buy the fruits in a store, do that instead.