Top

Pollia condensata

  • Pollia condensata
  • Pollia condensata
  • Pollia condensata
rating 5
(5 / 2 Reviews)
8,00
per 3 zaden

Nederlandse naam:
Marmerbes

Herkomst:
West-Afrika

Minimumtemperatuur:
15 graden Celsius

Beschrijving:
De marmerbes wordt ook wel het juweel van het bos genoemd en dit komt door de wonderlijke besjes die in clusters aan de plant groeien. Deze besjes reflecteren het beste van alle organismen ter wereld: 30% van het inkomende licht wordt gereflecteerd en dat is nog meer dan de bekende blauwe morpho vlinder (Morpho menelaus) en scarab kever kunnen. Door een perfecte positionering van de cellen aan de oppervlakte wordt vrijwel al het blauwe licht weerkaatst, waardoor de bessen diepblauw gekleurd zijn. De kleurrijke glans wordt veroorzaakt door de lichte reflectie van andere kleuren. Vogels worden door de kleurenpracht aangetrokken en gebruiken de kleine besjes (4 mm) voor decoratie van hun nesten. De besjes worden op deze manier verspreid door het regenwoud, terwijl ze niet eetbaar zijn. De plant blijft met een maximale grootte van 50 cm vrij klein en heeft groot, smal blad. De bloemen zijn wit-roze en verschijnen op de bladrozet. De plant kan bij ons gehouden worden als kamerplant bij een minimumtemperatuur van 15 graden Celsius. Zorg voor een schaduwrijke standplaats en besproei de plant af en toe met water bij een lage luchtvochtigheid. Het is een zeldzame soort die voor ons wordt verzameld in Kameroen.
(De levertijd is momenteel langer dan gebruikelijk en kan oplopen tot een aantal maanden).

Zaaibeschrijving:
Zaden 24 uur laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond bij 25 tot 30 graden Celsius. Grond constant licht vochtig houden en op een lichte plaats zonder direct zonlicht laten kiemen. 

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
GemiddeldVerwachte levertijd: 2 dagen
Reviews (2)
rating 5 (5 / 2 Reviews)

Peter (07-09-2018) rating 5 Geweldig!! Had 3 besjes gekocht; dat zijn niet 3 zaden, maar eerder 30-40! Eerst wat ongeduldig, leek niet te lukken. Maar nu, na een maand of 2, heb ik 18 zaailingen! Hoezo zeldzaam? ;-) groeien als spreekwoordelijke kool! Geweldige zaak, Onszaden, aanrader!!

R. Knijpstra (24-06-2017) rating 5 8 maanden gewacht op de zaden en meteen gezaaid toen ik ze binnen had. Het duurde even maar de eerst is gekiemd en nu voorzichtig het kleine Marmerbes je verder opkweken

Type de code over