nl en
๎Œ”

Winterhard / Schroefboon mesquite (Prosopis pubescens)

Schroefboon mesquite (Prosopis pubescens) Schroefboon mesquite (Prosopis pubescens) Schroefboon mesquite (Prosopis pubescens)
Schroefboon mesquite (Prosopis pubescens) Schroefboon mesquite (Prosopis pubescens) Schroefboon mesquite (Prosopis pubescens)
Schroefboon mesquite (Prosopis pubescens)
3 Reviews | Review toevoegen
Winterharde struik met opgerolde peulen als schroefdraad. De peulen bevatten veel eiwitten, mineralen en vezels en hebben een zoete, caramelachtige smaak.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 4,00
per 10 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De schroefboon mesquite is een struik uit de woestijngebieden in het zuidwesten van de Verenigde Staten waar deze langs beekjes en in valleien voorkomt. De gele bloemen groeien in clusters en worden gevolgd door bijzondere peulen die als schroefdraad zijn opgerold. Dit zou een evolutionaire aanpassing zijn om zich te verdedigen tegen zaadeters, zoals kevers. De peulen worden gegeten door onder andere vogels en coyotes, waardoor de zaden zich kunnen verspreiden. De peulen worden in de Verenigde Staten gegeten en bevatten veel eiwitten, mineralen en vezels. De smaak is zoet en heeft iets weg van caramel. De peulen kunnen ook gedroogd worden en met een molen worden vermalen tot meel (zaden daarna eruit zeven), waarna een lepel meel kan worden toegevoegd aan de koffie, smoothie of chocolademelk. 
De plant is winterhard, houdt van een goed doorlatende grond en een plek in de zon.  

Zaaibeschrijving: Zaden kort overgieten met heet water en vervolgens 24 uur in lauwwarm water laten weken. Zaaien in zaai- en stekgrond en op een warme plaats (25-30 grC) laten kiemen.

Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Prosopis pubescens
Nederlandse naam: Schroefboon mesquite
Oorsprong soort: Zuidwesten van de Verenigde Staten

Zaaitijd: Januari - Juli
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -18 graden Celsius

Foto 1: Pompilid via Wikipedia (CCA-3.0)
Foto 2: Curtis Clark (CCA-2.5 Wikipedia)
Foto 3: M. Dolly via Flickr 

Sorteren op:

Review toevoegen
Lennard - 19-09-2023 16:45

Eerste plantje kwam snel op, groeide hard deze zomer en nu komen er nog 8 op! Mooie plantjes die vanaf een paar weken al beginnen te verhouten.

Marina - 07-01-2022 17:45

De eerste is, na een week of drie/vier ontkiemd bij de kachel. Omdat het daar vrij donker is en de zaailing ging strekken, toch verplaatst naar de groeilamp. Daar is het minder warm, dus misschien dat de rest niet ontkiemd. Maar in ieder geval eentje en hopelijk lukt het om die groot te brengen en het tot bloei en vruchtzetting te laten komen. De smaakomschrijving klinkt verleidelijk :)

Remco Knijpstra - 13-02-2018 22:59

De zaden eerst kort overgoten met kokend water en daarna meteen in zaai en stekgrond gezaaid.
Omdat de zaden bij vrij hoge temperaturen moeten kiemen heb ik de (plastic) pot op een warmhoudplaat gezet en elke besproeid met water om de grond vochtig te houden.
Binnen een week kiemde het eerste zaadje al.
Nu hopen dat het tot een gezonde volwassen plant uitgroeit en ik binnenkort de bonen kan proberen.