Top

Prosopis pubescens

  • Prosopis pubescens
  • Prosopis pubescens
  • Prosopis pubescens
rating 5
(5 / 1 Reviews)
3,50
per 10 zaden

Nederlandse naam:
Schroefboon mesquite

Herkomst:
Zuidwesten Verenigde Staten

Minimumtemperatuur:
-18 graden Celsius

Beschrijving:
De schroefboon mesquite is een struik uit de woestijngebieden in het zuidwesten van de Verenigde Staten waar deze langs beekjes en in valleien voorkomt. De gele bloemen groeien in clusters en worden gevolgd door bijzondere peulen die als schroefdraad zijn opgerold. Dit zou een evolutionaire aanpassing zijn om zich te verdedigen tegen zaadeters, zoals kevers. De peulen worden gegeten door onder andere vogels en coyotes, waardoor de zaden zich kunnen verspreiden. De peulen worden in de Verenigde Staten gegeten en bevatten veel eiwitten, mineralen en vezels. De smaak is zoet en heeft iets weg van caramel. De peulen kunnen ook gedroogd worden en met een molen worden vermalen tot meel (zaden daarna eruit zeven), waarna een lepel meel kan worden toegevoegd aan de koffie, smoothie of chocolademelk. 
De plant is winterhard, houdt van een goed doorlatende grond en een plek in de zon.  

Zaaibeschrijving:
Zaden kort overgieten met heet water en vervolgens 24 uur in lauwwarm water laten weken. Zaaien in zaai- en stekgrond en op een warme plaats (25-30 grC) laten kiemen.

Zaaitijd:
Januari - juli

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

Foto 1: Pompilid via Wikipedia (CCA-3.0)
Foto 2: Curtis Clark (CCA-2.5 Wikipedia)
Foto 3: M. Dolly via Flickr 


Verwachte levertijd: 2 dagen
Reviews (1)
rating 5 (5 / 1 Reviews)

Remco Knijpstra (13-02-2018) rating 5 De zaden eerst kort overgoten met kokend water en daarna meteen in zaai en stekgrond gezaaid.
Omdat de zaden bij vrij hoge temperaturen moeten kiemen heb ik de (plastic) pot op een warmhoudplaat gezet en elke besproeid met water om de grond vochtig te houden.
Binnen een week kiemde het eerste zaadje al.
Nu hopen dat het tot een gezonde volwassen plant uitgroeit en ik binnenkort de bonen kan proberen.

Type de code over