nl en
๎Œ”

Winterhard / 5-smaken-bes (Schisandra chinensis)

5-smaken-bes (Schisandra chinensis) 5-smaken-bes (Schisandra chinensis) 5-smaken-bes (Schisandra chinensis) 5-smaken-bes (Schisandra chinensis)
5-smaken-bes (Schisandra chinensis) 5-smaken-bes (Schisandra chinensis) 5-smaken-bes (Schisandra chinensis) 5-smaken-bes (Schisandra chinensis)
5-smaken-bes (Schisandra chinensis)
0 Review | Review toevoegen
De rode bessen smaken zoet, zuur, zout, scherp en bitter tegelijk! Ze groeien aan een winterharde klimplant.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 4,00
per 20 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
Familie: Schisandraceae
Latijnse naam: Schisandra chinensis
Nederlandse naam: 5-smaken-bes
Herkomst: Noord-China

De 5-smaken-bes produceert rode bessen die alle 5 de basissmaken bevatten, waardoor de plant in het Chinees deze naam heeft gekregen. De bes zelf is zoetzuur en het zaad in de bes smaakt zout, scherp en bitter. De bessen worden in Rusland verwerkt tot sappen, wijnen en snoepjes en zijn in China vooral ook bekend als 1 van de 50 basiskruiden binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Het drinken van een thee zou helpen tegen verschillende kwalen, maar geeft ook energie en vermindert stress. De bessen bevatten namelijk schisandrine en staan door deze stof in de belangstelling van de wetenschap. 
De plant komt van oorsprong uit de noordelijke bossen van China en klimt daar in andere bomen. Een standplaats tegen een muur, schutting of boom is daardoor aan te raden. De soort is volledig winterhard en is tweehuizig, zodat u een mannelijke en vrouwelijke plant door elkaar kunt laten groeien voor de vorming van bessen. Overigens pas bij de bloei is dit verschil in geslacht te zien, waardoor u kunt starten met meerdere planten.   

Zaaibeschrijving: Zaden enkele uren laten weken in lauwwarm water en vervolgens zaaien in zaai- en stekgrond. Daarna het geheel voor 2-3 maanden in de koelkast plaatsen, waarbij de grond constant vochtig moet blijven (afdekken met folie). Na deze periode bij 20grC laten kiemen. Kieming is onregelmatig.

Zaaitijd: November - Mei
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: -20 graden Celsius


Foto 1: Vladimir Kosolapov (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 3: Tatters via Flickr 

Sorteren op:

Review toevoegen

Geen reviews gevonden.