nl en
๎Œ”

Tropisch / Reuzenaasbloem (Stapelia gigantea)

Reuzenaasbloem (Stapelia gigantea) Reuzenaasbloem (Stapelia gigantea) Reuzenaasbloem (Stapelia gigantea)
Reuzenaasbloem (Stapelia gigantea) Reuzenaasbloem (Stapelia gigantea) Reuzenaasbloem (Stapelia gigantea)
Reuzenaasbloem (Stapelia gigantea)
4 Reviews | Review toevoegen
Deze aasbloem produceert geelrode bloemen van wel 40 cm groot: de grootste van alle Stapelia! Een gemakkelijk te verzorgen plant voor op een zonnige vensterbank in huis.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 4,00
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De reuzenaasbloem produceert de grootste bloemen van alle aasbloemen (Stapelia): tot een grootte van wel 40 cm! Ze verschijnen meestal in de zomer, zijn roodgeel gekleurd, stervormig, geribbeld en bedekt met fijne haren. De bloemen worden bestoven door vliegen en die worden gelokt met een geur van rottend vlees. De bloei is daardoor nog extra bijzonder te noemen. De plant is heel gemakkelijk in verzorging en doet het goed op een zonnige vensterbank in huis. Het natuurlijke verspreidingsgebied loopt van Zambia, via Botswana naar Zuid-Afrika, en strekt zich oostwaarts naar Mozambique uit. De plant kan goed tegen droogte en is bestand tegen hoge temperaturen. In Zuid-Afrika wordt een thee van de stengels gedronken als kalmerend drankje. Bij voedseltekort worden de stengels in Afrika ook vers gegeten.    

Zaaibeschrijving: Zaai de zaden in een mix van zand en zaai-en stekgrond (1:1) en dek ze licht af. Houd de grond constant vochtig, zorg voor een lichte standplaats zonder felle zon en zorg voor een hoge temperatuur richting de 30 graden Celsius (met bodemwarmte of bijv. in de buurt van een kachel).

Familie: Apocynaceae
Latijnse naam: Stapelia gigantea
Nederlandse naam: Reuzenaasbloem
Oorsprong soort: Zuidoosten van Afrika

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 11 graden Celsius


Foto 1: Canglesea via Wikipedia
Foto 2: Ton Rulkens

Sorteren op:

Review toevoegen
ollilain - 18-06-2023 22:36

Viable seeds.
Results after one week using the plastic bag method ( three set of five seeds)
- germination four out of five = 4/5, 4/5 and 5/5
Responsible seller !

Ania - 07-01-2023 16:44

Fijne service. Na 2 pogingen zijn er toch 3 ontkiemd.

Joren - 04-01-2022 21:42

Helaas slechts 4 zaadjes ontvangen (1 zaadje was door midden gebroken). Deze gezaaid in een verhouding 2/5 zaai- en stekgrond en 3/5 grofkorrelig zand (licht vochtig, afgedekt onder plastiek). Was toen net enkele weken zeer warm (voorjaar 2021), en heb daardoor geen warmtematje hoeven te gebruiken. De zaadkwaliteit was uitstekend, en 2 van de 4 zijn uitgekomen en hebben, ondanks de slechte zomer, hun eerste groeiseizoen goed gegroeid. Vanaf volgende lente eerste bemesting, en hopelijk binnen een jaar of 3 de eerste bloei. Ben heel tevreden, een aanrader om uit zaad op te kweken!

TvW - 15-04-2021 16:48

Gezaaid in mix van zand, zaai- en stekgrond (1:1) en wat perliet, vochtig gemaakt en in een afgedekte pot op een infrarood warmhoudplaatje (onderwarmte) gezet op een lichte plek. Na een paar dagen ontkiemde 5/10 zaadjes, de rest weggeschimmeld. Plantjes groeiden in het begin snel maar gaan nu, wat weken later, iets langzamer. Ben benieuwd naar het verdere groeiproces!