nl en

Tropisch / Tamarinde (Tamarindus indica)

Tamarinde (Tamarindus indica) Tamarinde (Tamarindus indica) Tamarinde (Tamarindus indica)
Tamarinde (Tamarindus indica) Tamarinde (Tamarindus indica) Tamarinde (Tamarindus indica)
Tamarinde (Tamarindus indica)
4 Reviews | Review toevoegen
Soort uit het oosten van Afrika met peulen die gebruikt worden in de Aziatische keuken. Het vruchtvlees is zoetzuur en bevat veel suikers, vitamine B en calcium.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

€ 3,50
per 5 zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De tamarinde is een bekend ingrediënt in de Aziatische keuken, maar komt van oorsprong uit het oosten van Afrika. Later is de soort naar India gebracht (op dit moment de grootste producent) en de plant wordt inmiddels in veel tropische gebieden geteeld voor de peulen en het harde hout. Het is van nature een boom tot 25 m hoog met geveerd blad en gele bloemen. De bruine peulen kunnen 15 cm groot worden en bevatten donkerbruin vruchtvlees dat zoetzuur smaakt en veel suikers, vitamine B en calcium bevat. Naast een gebruik in de keuken wordt van dit vruchtvlees ook tamarindesiroop gemaakt voor frisdrank en een traditioneel medicijn tegen koorts. De soort kan goed tegen droogte en felle zon en kan bij ons gehouden worden als kamerplant.  

Zaaibeschrijving: Zaden eerst aanschuren met schuurpapier en vervolgens 24 uur laten weken in water. Zaaien bij 20-25 grC in zaai- en stekgrond. Grond constant vochtig houden.

Familie: Fabaceae
Latijnse naam: Tamarindus indica
Nederlandse naam: Tamarinde
Oorsprong soort: Oost-Afrika

Zaaitijd: Gehele jaar
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Minimumtemperatuur: 10 graden Celsius

Foto 1: Forest en Kim Starr (CCA-3.0 Wikipedia) 

Sorteren op:

Review toevoegen
Sergen - 20-01-2023 23:39

All of the seed geeminated. I poured boiling water over the seeds and waited an hour. One of the seeds immediately lost it shell. I scarified (made little cuts around the seed with a nail clipper) remaining seeds to improve germination. They emerged out of coco coir perlite mix in 7 days

Daniel - 21-12-2022 14:33

Good, viable seeds. Recommended!

Marcus - 03-08-2020 22:40

1 zaailing kwam al na 4 dagen op, een 2de na 7 dagen! Ze groeien langzaam maar goed, de overige 3 nog geen teken van leven maar ik wacht geduldig af. De 2 zaden die al wel uitgekomen zijn, heb ze geweekt in water van 80 graden Celsius (en 24 uur in afkoelende water laten) dus misschien dat ze daardoor zo snel uitkwamen.

Eleni Valentijn - 08-09-2017 20:04

Deze zaden kan en is ook makkelijk buiten te kweken.
Het is nu vandaag 7 september en zag net dat er twee zaden zijn ontkiemd onder de 20 graden. En ik heb nu meer dan 18 planten buiten gekweekt tussen de maand maart en juli.
En deze zaden zijn dus van juli. Ik had hiervoor al 5 planten die binnen gekweekt waren in 2015 en nu zijn ze nog steeds buiten. Dus zeer makkelijk om binnen en buiten te kweken. Groeit wel langzaam binnen en buiten.