nl en
๎Œ”

Tropisch / Vanille-orchidee (Vanilla planifolia)

Vanille-orchidee (Vanilla planifolia) Vanille-orchidee (Vanilla planifolia) Vanille-orchidee (Vanilla planifolia)
Vanille-orchidee (Vanilla planifolia) Vanille-orchidee (Vanilla planifolia) Vanille-orchidee (Vanilla planifolia)
Vanille-orchidee (Vanilla planifolia)
1 Review | Review toevoegen
Vanille wordt gemaakt van de vruchten van de vanille-orchidee. Een tropische klimplant uit Mexico die gehouden kan worden in een verwarmde kas.

Verwachte verwerkingstijd

1-3 werkdagen

โ‚ฌย 7,00
per portie zaden
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst
De vanille-orchidee is een tot 15 meter grote klimplant uit Mexico met vlezige stengels en luchtwortels als ranken. Het is een tropische plant die het beste groeit bij een dagtemperatuur van 30grC en een nachttemperatuur van 20grC, waardoor deze plant vrijwel alleen geschikt is voor een verwarmde kas. De soort maakt groengele bloemen van 5 cm groot die ruiken naar vanille en slechts 1 dag bloeien. Ze moeten buiten hun oorspronkelijke leefgebied in Mexico met de hand worden bestoven, omdat ze in de natuur alleen kunnen worden bestoven door een specifieke bijensoort. Deze handmatige bestuiving is één van de redenen van de hoge prijs van vanille. De vruchtzetting is mogelijk als de plant minimaal 3 meter groot is (2-3 jaar oud), waarbij er 20 cm lange peulen (eigenlijk lange bessen) worden gevormd. Deze kunnen worden gedroogd voor de vanilleproductie, waarna ze geweekt worden in een alcoholoplossing. Op 1 liter gebruikt men 35% alcohol en minimaal 100 gram vanillepeulen. Tegenwoordig produceren Madagaskar en Réunion de meeste vanille: 70% van de wereldproductie. 
Het is mogelijk om uw eigen vanille te produceren, maar daarvoor heeft u dus wel een verwarmde kas nodig. Daarnaast is het kiemen van de zaden zeer lastig, zie onder:   

Zaaibeschrijving: Zoals alle andere orchideeën kiemen de zaden van deze soort zeer lastig. De meeste soorten doen dat alleen in samenwerking met een schimmel of in vitro op agar. De eenvoudigste methode wordt beschreven door een botanische tuin in Thailand:
https://dokmaidogma.wordpress.com/2011/09/10/how-to-grow-orchids-from-seeds-kitchen-style/

Familie: Orchidaceae
Latijnse naam: Vanilla planifolia
Nederlandse naam: Vanille-orchidee
Oorsprong soort: Zuidoost-Mexico

Zaaitijd: Hele jaar
Moeilijkheidsgraad: Uitdaging
Minimumtemperatuur: 15 graden Celsius


Foto 1: H. Zell (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: B. Navez
Foto 3: F. Palli

Sorteren op:

Review toevoegen
Ankica Cvetkovska - 14-11-2021 14:52

๐ŸŒน