Top

Vanilla planifolia

  • Vanilla planifolia
  • Vanilla planifolia
  • Vanilla planifolia
7,00
per portie zaden

Nederlandse naam:
Vanille-orchidee

Herkomst:
Zuidoost-Mexico

Minimumtemperatuur:
15 graden Celsius

Beschrijving:
De vanille-orchidee is een tot 15 meter grote klimplant uit Mexico met vlezige stengels en luchtwortels als ranken. Het is een tropische plant die het beste groeit bij een dagtemperatuur van 30grC en een nachttemperatuur van 20grC, waardoor deze plant vrijwel alleen geschikt is voor een verwarmde kas. De soort maakt groengele bloemen van 5 cm groot die ruiken naar vanille en slechts 1 dag bloeien. Ze moeten buiten hun oorspronkelijke leefgebied in Mexico met de hand worden bestoven, omdat ze in de natuur alleen kunnen worden bestoven door een specifieke bijensoort. Deze handmatige bestuiving is één van de redenen van de hoge prijs van vanille. De vruchtzetting is mogelijk als de plant minimaal 3 meter groot is (2-3 jaar oud), waarbij er 20 cm lange peulen (eigenlijk lange bessen) worden gevormd. Deze kunnen worden gedroogd voor de vanilleproductie, waarna ze geweekt worden in een alcoholoplossing. Op 1 liter gebruikt men 35% alcohol en minimaal 100 gram vanillepeulen. Tegenwoordig produceren Madagaskar en Réunion de meeste vanille: 70% van de wereldproductie. 
Het is mogelijk om uw eigen vanille te produceren, maar daarvoor heeft u dus wel een verwarmde kas nodig. Daarnaast is het kiemen van de zaden zeer lastig, zie onder:   

Zaaibeschrijving:
Zoals alle andere orchideeën kiemen de zaden van deze soort zeer lastig. De meeste soorten doen dat alleen in samenwerking met een schimmel of in vitro op agar. De eenvoudigste methode wordt beschreven door een botanische tuin in Thailand:
https://dokmaidogma.wordpress.com/2011/09/10/how-to-grow-orchids-from-seeds-kitchen-style/

Zaaitijd:
Gehele jaar

Moeilijkheidsgraad:
Uitdaging

Foto 1: H. Zell (CCA-3.0 Wikipedia)
Foto 2: B. Navez
Foto 3: F. Palli


Soort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 2 maanden
Reviews (0)
Type de code over