Top

Victoria amazonica

  • Victoria amazonica
  • Victoria amazonica
rating 5
(5 / 2 Reviews)
10,00
per 5 zaden

Nederlandse naam:
Victoria waterlelie 

Herkomst:
Amazone

Minimumtemperatuur:
27 graden Celsius

Beschrijving:
De Victoria waterlelie is de grootste waterlelie ter wereld met bladeren tot wel 2 meter breed. Door de 5-10 cm hoge rand kunnen de bladeren een gewicht van 40 kg dragen zonder te zinken. De tot 40 cm grote bloemen bloeien twee nachten: de eerste nacht zijn ze wit en verspreiden ze een ananasachtige geur om kevers te lokken voor de bestuiving. De volgende ochtend gaan de bloemen dicht, waardoor de kevers voor een dag worden opgesloten en zich helemaal kunnen gaan bedekken met stuifmeel. De tweede nacht gaan de bloemen weer open, waarbij ze roze gekleurd zijn. De kevers vol stuifmeel verlaten de bloem en bestuiven andere bloemen. De ochtend daarna zinken de bloemen onder water, waarna de zaden tot rijping kunnen komen. Tijdens de bloei worden de bloemen door de plant verwarmd, waardoor zij een hogere temperatuur bereiken dan de omgeving: een bijzondere eigenschap voor planten.
De plant groeit van oorsprong in stilstaand water in het Amazonegebied en verlangt een watertemperatuur van 27 tot 30 graden Celsius. Omdat de plant ook vrij veel ruimte nodig heeft, moet u een flinke verwarmde vijver hebben om deze plant op te kunnen kweken. Daardoor is de soort vrijwel alleen in botanische tuinen te vinden, bijvoorbeeld in Leiden (Victoriakas) en Amsterdam (buitenvijver). In een verwarmde buitenvijver kan de soort gehouden worden als eenjarige en in een kas kan deze ook als meerjarige groeien. 

Zaaibeschrijving:
De zaden kunnen in vijvergrond (met bemesting) gezaaid worden, ongeveer tot de helft van het zaad diep. Zet ze in veel licht en houd de watertemperatuur op 30 graden Celsius. Als er na enkele weken geen kieming plaatsvindt, kunt u de zaden voorzichtig proberen in te kepen met een scherp mesje. Normaal gesproken kiemen de zaden echter heel makkelijk binnen 1-3 weken. 
Heel graag horen we uw ervaringen!

Zie voor meer informatie over het zaaien en de verdere opkweek (Engelstalig): www.victoria-adventure.org
Of downloadt hun uitgebreide beschrijving hier.

Zaaitijd:
Maart - mei

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

David Attenborough over de Victoria waterlelie:Foto 1: Frank WoutersSoort is tijdelijk niet op voorraad
Verwachte levertijd: 6 weken
Reviews (2)
rating 5 (5 / 2 Reviews)

Arno (12-04-2016) rating 5 De zaden met een schuurpapiertje op de kop opschuren tot je de witte binnen kant ziet ,dan in warm water leggen op watten ik heb het met een verwarming element uit aquarium gedaan op 32 graden na twee dagen gaan ze ontkiemen

Timmoddermann@hotmail.com (12-02-2014) rating 5 Beste meneer/ mevrouw,

Ik heb vandaag mijn bestelde zaad binnen gekregen van de Victoria amazonica.
Hoe kan ik deze het beste opkweken?

M.v.g. Tim Moddermann

timmoddermann@hotmail.com

Type de code over